Доступність посилання

ТОП новини

Сутички прихильників опозиції з поліцією в Зімбабве: одна людина загинула


Чинний президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва закликав до спокою
Чинний президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва закликав до спокою

Одна людина загинула внаслідок сутичок між прихильниками опозиції і силовиками 1 серпня у Зімбабве, повідомляють західні агенції. У день оголошення результатів парламентських і президентських виборів почалися сутички між прихильниками опозиції, які вийшли на вулиці, протестуючи проти, за їхніми словами, фальсифікацій, і поліцією.

До розгону демонстрантів, які палили шини і кидали каміння в поліцейських у столиці Зімбабве Хараре, залучили армію. Очевидці повідомляли про стрілянину, поліція застосовувала проти демонстрантів водомети.

Протести почалися по тому, як опозиційний лідер звинуватив владну партію у намаганні сфальсифікувати вибори, що відбулися в країні 30 липня.

Президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва закликав до спокою. «Ми повинні всі демонструвати терпіння і зрілість і діяти таким чином, щоб поставити наших людей і їхню безпеку на перше місце», – написав у Twitter Мнангагва, який був кандидатом у президенти від владної партії ZANU-PF.

Лідер опозиційного Руху за демократичні зміни Нельсон Чаміса написав у Twitter, що він виграв «народне голосування».

Результати виборів президента мали оголосити 1 серпня. Але виборча комісія вирішила спочатку оголосити результати парламентських виборів, на яких, за оголошеними даними, перемагає владна ZANU-PF.

Опозиційний лідер Чаміса заявив, що комісія вирішила спочатку оголосити результати парламентських виборів, щоб підготувати зімбабвійців до перемоги Мнангагви.

Чаміса наголосив, що набрав більше голосів і захищатиме результати виборів.

Європейські спостерігачі заявляють, що наразі не можуть остаточно сказати, чи вплинули порушення на виборах на загальний результат. Водночас голова місії європейських спостерігачів Ельмар Брок розкритикував виборчу комісію за зволіканням з оголошенням результатів президентських виборів.

Виборці у Зімбабве 30 липня обирали президента – вперше серед кандидатів не було багаторічного авторитарного лідера Роберта Мугабе.

Крім президентських, відбувалися також парламентські і місцеві вибори. Остаточні результати мають бути відомі 4 серпня.

Якщо жоден із кандидатів у президенти не набере понад половини голосів виборців, у вересні буде другий тур голосування.

94-річний Мугабе, який прийшов до влади у Зімбабве після оголошення незалежності в 1980 році, в 2017 році після 37 років правління був усунутий власною партією.

Країни Заходу неодноразово звинувачували Мугабе в порушеннях прав людини і репресіях проти політичних опонентів.

XS
SM
MD
LG