Доступність посилання

ТОП новини

В ЗСУ розповіли, скільки платитимуть резервістам і військовозобов’язаним за військові збори


Військові навчання, Чернігівська область, 3 грудня 2018 року
Військові навчання, Чернігівська область, 3 грудня 2018 року

Грошові виплати резервістам та військовозобов’язаним, в тому числі за час проходження навчальних зборів прив’язані до розмірів прожиткового мінімуму для працездатних та мінімальної заробітної плати в поточному році, повідомляють у штабі Сухопутних військ Збройних сил України.

Зокрема за час військових зборів військовозобов’язані та резервісти мають отримати:

  • добові за кожний день перебування на зборах (не 60 гривень стандартної виплати, від 20% до 50% від цієї суми залежно від військового звання
  • середній заробіток на підприємствах, в яких працюють призвані на збори, з наступним відшкодуванням цих витрат Міністерством оборони
  • військовозобов'язаним та резервістам, які не працюють, військові частини виплачують грошове забезпечення в розмірі прожиткового мінімум (1762 грн у 2018 році)

Крім того, резервісти мають право на грошові виплати в обсязі від 1,5 до 2 прожиткових мінімумів залежно від військового звання і одноразове грошове заохочення за підсумками служби в резерві попереднього року (1600 – 3100 гривень).

В штабі повідомляють, що нараховані виплати підлягають оподаткуванню як доходи фізичних осіб (18%), крім того, з них утримується 1,5% військового збору.

Збори оперативного резерву у навчальних центрах Збройних сил України почалися 3 грудня. Міністерство оборони повідомляло, що їхня тривалість не перевищуватиме 20 діб.

Читайте також: Війна з Росією. Кого викликає на збори Генштаб ЗСУ?

Проведення навчальних зборів було одним із пунктів Указу президента України Петра Порошенка про запровадження воєнного стану.

26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях, прилеглих до кордону з Росією, а також із окупованими чи контрольованими нею територіями України та Молдови. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська.

Це сталося після того, як 25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх. Підконтрольні Кремлю суди в Криму арештували 24 моряків на два місяці. Зараз полонені військові ВМС України перебувають у слідчих ізоляторах в Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими.

XS
SM
MD
LG