Доступність посилання

ТОП новини

Президент Німеччини називає масові вбивства вірмен геноцидом


Йоахім Ґаук, архівне фото
Йоахім Ґаук, архівне фото

Президент Німеччини Йоахім Ґаук назвав масові вбивства і депортації вірмен, що почалися сто років тому в тодішній Османській імперії, геноцидом.

Виступаючи на екуменічній службі в Берлінському соборі в пам’ять тих подій, він заявив, що й німці теж несуть часткову вину за геноцид вірмен, бо Німеччина в часи Першої світової війни була союзницею османської Туреччини, і німецькі військові радники знали про ті події і навіть брали участь у їхньому плануванні.

Як виглядає, це був перший випадок, коли офіційний представник Берліна назвав ті події геноцидом.

У понеділок, 20 квітня, уряд Німеччини заявив, що підтримує ухвалення в парламенті країни резолюції, яка визнала б за геноцид масові вбивства вірмен у колишній Османській імперії в часи кінця Першої світової війни. Але поданий урядом проект резолюції передбачає м’якше формулювання, яке не говорить про геноцид вірмен прямо, а ставить долю потерпілих вірмен у ряд інших «масових убивств, кампаній етнічних чисток, депортацій і геноцидів, якими було так жахливо позначене XX століття». Цю резолюцію мають обговорювати у п’ятницю, 24 квітня.

Саме цього дня сповнюється сто років від початку подій у тодішній Османській імперії, коли 1915-го й наступними роками в османській Туреччині були вбиті чи загинули внаслідок примусових депортацій, за оцінками вірмен, близько півтора мільйона їхніх співвітчизників. Вірмени вважають, що йшлося про свідомий геноцид їхнього народу, і вшановують роковини його початку щороку 24 квітня. Сучасна турецька держава категорично відкидає таке визначення і, визнаючи загибель кількох сотень тисяч вірмен, заявляє, що то була громадянська війна, в якій так само гинули й турки. При цьому Туреччина вкрай різко реагує на будь-яке визнання у світі тих подій як геноциду вірмен.

XS
SM
MD
LG