Доступність посилання

ТОП новини

Україна відкоригувала методики досліджень меду, загрози експорту немає – Лапа


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Причиною проблеми з антибіотиками в українському меді, експортованому до Чехії, стали відмінності у методиках тестування, повідомляє прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, яка опублікувала результати розслідування.

«При випробуванні в Україні допуски були дещо більшими, ніж вони були встановлені в Чехії. Тобто вони були встановлені (в Україні – ред.) на рівні Європейського союзу, а в Чехії допуски більш жорсткі», – заявив у коментарі Радіо Свобода перший заступник голови державної служби України з питань безпечності продуктів харчування та захисту споживачів Володимир Лапа.

Це також підтвердив речник державного ветеринарного відомства Чеської Республіки Петр Пейхал, назвавши чеські методики випробування на залишки антибіотиків «більш чутливими, ніж в Україні».

Законодавство Євросоюзу, за словами Лапи, дозволяє країнам-членам встановлювати більш жорсткі вимоги на національному рівні.

Відтак розслідування виявило необхідність коригування українських методик випробовування меду на наявність антибіотиків, що і було проведено.

«Це не означає, що були антибіотики, і це не означає, що не було. Це означає, що в рамках тих допусків, які у нас були встановлені, ми, на жаль, не можемо зараз визначитись, чи забезпечувались чеські вимоги, чи ні. Тому зараз методики валідовані, і надалі проблем ніяких не має бути», – зауважив Лапа.

Що стосується заборони на експорт меду, вона висувалася лише щодо трьох компаній, жодним чином не впливаючи на іншу продукцію експорту до ЄС.

«Ми з боку нашого компетентного органу пообіцяли будь-яку підтримку експортерам, якщо у них буде бажання застосовувати арбітражні процедури», – додає Лапа.

Наприкінці минулого року Державне ветеринарне відомство Чеської Республіки виявило «серед партій меду з України 63 тонни меду, що не відповідав вимогам з безпечності продуктів – мед містив залишки антибіотиків».

У січні президент Чехії радив зупинити закупки меду з України. Україна зі свого боку почала розслідування щодо недозволених речовин у меді.

XS
SM
MD
LG