Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко Путіну, Медведєву і Лаврову: припиніть займатися пропагандою в Європі


Президент України Петро Порошенко під час виступу на Мюнхенської конференції з питань безпеки, 13 лютого 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час виступу на Мюнхенської конференції з питань безпеки, 13 лютого 2015 року

«Ми не дамо вам навіть найменшої можливості займатися пропагандою, пропагандою кремлівського стилю для отруєння думки європейських народів»

Мюнхен – Президент України Петро Порошенко звинуватив російських лідерів у тому, що вони займаються «пропагандою кремлівського стилю» в Європі і заявив, що в Україні немає громадянської війни на сході, натомість має місце агресія Росії проти України. Виступаючи під час 52-ї Мюнхенської конференції з безпеки, Порошенко також звинуватив Росію у невиконанні Мінських мирних угод і закликав до скоординованої дії між Києвом і Заходом в плані санкцій проти Росії, які, на його думку, мають тривати до повного виконання «Мінська».

Виступаючи під час прем’єрських дебатів разом із главою французького уряд Манюлем Вальсом, російський прем’єр Дмитро Медведєв сказав, що Росія і країни Заходу вже увійшли в період нової «холодної війни».

Медведєв нагадав про історичний «мюнхенський виступ» президента Володимира Путіна в 2007 році, коли той в різкій формі попередив про загострення взаємин Росії і Заходу. За словами Медведєва, припущення Росії дев'ятирічної давності підтвердилися.

Залишається недружньою і закритою політична лінія НАТО щодо Росії. Можна сказати й різкіше: ми скотилися в часи нової «холодної війни»
Дмитро Медведєв

«Залишається недружньою і закритою політична лінія НАТО щодо Росії. Можна сказати й різкіше: ми скотилися в часи нової «холодної війни», – заявив російський прем'єр.

Медведєв також заявив, що в Україні «йде громадянська війна».

«Іноді виникає питання – ми в 2016 році живемо, чи в 1962», – звернувся Медведєв до присутніх у залі, маючи на увазі Карибську кризу 1962 року, коли СРСР та США були на межі ядерної війни.

Відповідь Порошенка

І під час виступу на президентських дебатах, і пізніше в заяві для преси президент України Петро Порошенко гостро розкритикував російське керівництво.

Хочу дуже твердо відповісти: пане Путін, пане Лавров, пане Медведєв – це ваша агресія в Україні
Петро Порошенко

«Те, що ми чули сьогодні від російського представника тут у Мюнхені, – на жаль, Мюнхен став ареною для російських заяв. Ми пам’ятаємо заяву Путіна 2007 року, потім заява Медведєва, коли він сказав про так звану Холодну війну, про так звану громадянську війну в Україні... І я хочу дуже твердо відповісти: пане Путін, пане Лавров, пане Медведєв – це ваша агресія в Україні», – сказав Порошенко в заяві після двосторонньої зустрічі з президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

Президент України Петро Порошенко (праворуч) і президент Європарламенту Мартіном Шульц на Мюнхенській конференції з питань безпеки, 13 лютого 2015 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) і президент Європарламенту Мартіном Шульц на Мюнхенській конференції з питань безпеки, 13 лютого 2015 року

А під час президентських дебатів Порошенко завернувся до Путіна: «Пане Путін, це не громадянська війна в Україні, це ваша агресія».

«І ми не дамо вам навіть найменшої можливості займатися пропагандою, пропагандою кремлівського стилю для отруєння думки європейських народів», – додав Порошенко пізніше в заяві для преси.

«І у нас є довгий список доказів, починаючи від катастрофи літака рейсу МН17, і завершуючи затриманими вашими вояками, які перебувають в українських в’язницях, починаючи, на жаль, від паспортів ваших солдатів, які загинули, і закінчуючи тисячами й тисячами ваших військ на нашій території», – сказав президент України.

За його словами, «все що треба зробити» – це вивести російські війська з Донбасу та Криму, а також передати Україні повний контроль над нині неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону (це близько 400 кілометрів),а також звільнити усіх заручників.

«І тоді не буде напруги, ескалації та війни у цьому регіоні. Відповідальність повністю лежить на вас (російських керівниках – ред.)», – сказав Порошенко.

Санкції триватимуть

І Порошенко, і держсекретар США Джон Керрі, а також кілька інших чільних учасників Мюнхенської конференції говорили про те, що допоки Росія повністю не виконає положення Мінської мирної угоди щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, санкції, накладені на неї за втручання у Східній Україні, триватимуть.

Петро Порошенко і міністр закордонних справ Павло Клімкін в Мюнхені також говорили про Крим, зокрема засудили хвилю обшуків та арештів кримських татар на півострові.

«Я поінформував президента Шульца про жахливі речі, які нині мають місце в Криму з кримськими татарами і попросив про його підтримку щодо створення (міжнародної) групи, яка б захищала цей народ... Санкції мають тривати, якщо Мінська угода не буде втілена, що, на жаль, має місце зараз – ми маємо 70 обстрілів за день», – сказав Порошенко в Мюнхені.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG