Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівські лауреати, професори, політики закликають європейських лідерів сприяти звільненню Надії Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Європейських лідерів закликають сприяти звільненню громадянки України Надії Савченко. Звернення про це підписали кілька сотень людей, серед них близько 270 відомих громадських діячів (нобелівських лауреатів, художників, політиків, професорів, письменників) із 20 країн світу.

«Ми звертаємося до Вас, щоб вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко, української громадянки, викраденої і ув’язненої впродовж понад двадцяти місяців у Росії. Російська влада зробила посміховиськом громадянські права, міжнародне право і свою власну конституцію», – мовиться у зверненні.

Автори документа наголошують, що Росія виявляє презирство до міжнародної спільноти й до Мінського протоколу. «Наша здатність врятувати їй життя буде перевіркою ефективності міжнародної дипломатії та нашої прихильності до європейських цінностей», – мовиться в заяві.

Серед тих, хто підписав петицію, – письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури (Білорусь) Світлана Алексієвич, письменник (Литва/США) Томас Венцлова, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Австрія) Ельфріде Єлінек, колишній міністр закордонних справ НДР Маркус Мекель, колишній посол Франції в Україні Філіп де Сюрмен, президент групи «Альянс лібералів і демократів за Європу» в Європейському парламенті, колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Вергофстадт.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя несподівано закрив засідання і оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування.

Текст останнього слова Савченко був оприлюднений від її імені у Facebook. За словами Савченко, вона не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею. Але вона заявила, що не буде оскаржувати вироку.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

06.03.2016
Клімкін закликає світову спільноту підтримати акції на захист Савченко

«Повністю підтримую мирні акції #FreeSavchenko. Росія повинна терміново припинити повільно вбивати Надію. Закликаю світ підтримати нас в цьому» далі

07.03.2016
Росіянка Путіну: Не принижуйте Росію та її офіцерів!

Засновниця російського телеканалу звернулася до президента Путіна з вимогою звільнити Надію Савченко далі

07.03.2016
Рахунок іде на дні та години: Савченко продовжує сухе голодування

В інтернеті збирають підписи під листом до європейських лідерів із закликом «вжити рішучих дій заради її негайного і безумовного звільнення» Надії Савченко далі

07.03.2016
Навряд чи Савченко зможе бути етапована на суд 9 березня – Фейгін

«Що найсумніше, до суду потрапити до неї неможливо: адвокатів не допускають до підзахисних у вихідні, а в понеділок і вівторок державне свято – 8 березня» далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі

04.03.2016
Надія Савченко: голодуватиму до повернення в Україну живою або мертвою

Світова спільнота знову зажадала від керівництва Росії звільнити українську громадянку далі
XS
SM
MD
LG