Доступність посилання

ТОП новини

Байден закликає Росію «зробити правильний вибір» і негайно звільнити Савченко


Джо Байден
Джо Байден

Віце-президент США Джо Байден закликає Росію «зробити правильний вибір», зняти всі звинувачення з громадянки України Надії Савченко і негайно звільнити її. Про це йдеться в спеціальній заяві Білого дому.

«Сьогодні, коли ми відзначаємо Міжнародний жіночий день і віддаємо належне всім сміливим жінкам, які борються проти несправедливості в цьому світі, ми також підтримуємо Надію і український народ», – заявив Байден.

«Надія була незаконно ув’язнена в Росії і постала перед судом за сфабрикованими звинуваченнями. Надія з гордістю служила своїй країні як член українських Збройних сил, брала участь в бойових діях у східній частині України, коли вона була викрадена сепаратистами і вивезена через кордон проти її волі», – нагадав віце-президент США.

«Протягом останніх 20 місяців вона стала символом української національної гордості і сили. Вона була навіть обрана в Раду, перебуваючи в тюремній камері», – додав Байден.

Він наголосив, що незаконне подальше утримання Надії Савченко під вартою є «явним порушенням» зобов’язань Росії за Мінськими угодами.

«Надія заслуговує на те, щоб повернутися додому до своєї сім’ї і друзів і приєднатися до членів Верховної Ради, щоб почати формувати нову Україну», – підкреслив Байден.

Раніше із закликом до Росії звільнити Надію Савченко виступив також держсекретар США Джон Керрі.

3 березня Надія Савченко заявила, що оголошує сухе голодування після того, як Донецький міський суд Ростовської області не дав їй виступити з останнім словом і постановив відкласти розгляд справи до 9 березня.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують зокрема у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.


На цю ж тему:

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

07.03.2016
Тахікардія, суха шкіра, низький тиск – стан Надії Савченко – генконсул

«Ми з колегою півтори години відмовляли її, вона твердо стоїть на своєму: «буду голодувати, доки мене взагалі не повернуть в Україну» далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі

07.03.2016
Було б соромно, якби я не підписав листа щодо Савченко – екс-посол Чехії в Росії

«Відкритий лист до парламентарів – останній важіль впливу» – авторка тексту петиції далі

07.03.2016
Рахунок іде на дні та години: Савченко продовжує сухе голодування

В інтернеті збирають підписи під листом до європейських лідерів із закликом «вжити рішучих дій заради її негайного і безумовного звільнення» Надії Савченко далі

07.03.2016
Навряд чи Савченко зможе бути етапована на суд 9 березня – Фейгін

«Що найсумніше, до суду потрапити до неї неможливо: адвокатів не допускають до підзахисних у вихідні, а в понеділок і вівторок державне свято – 8 березня» далі
XS
SM
MD
LG