Доступність посилання

ТОП новини

США: Stratfor оприлюднило ймовірне супутникове фото «Бука», з якого, можливо, збили «Боїнг» над Донбасом


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Аналітичне агентство Stratfor зі США оприлюднило зроблений 17 липня 2014 року супутниковий знімок, на якому видно, з великою ймовірністю, зенітно-ракетний комплекс «Бук» на причепі з тягачем із білою кабіною на вулиці окупованої Макіївки.

Знімок, зроблений комерційним супутником приблизно за п’ять годин до збиття того дня над Донбасом «Боїнга» «Малайзійських авіаліній», виявили партнери агентства з компанії AllSource Analysis.

Агентство звертає увагу, що нова знахідка добре вкладається в наявний масив даних про пересування цього «Бука» від російського кордону до Донецька і далі до міста Сніжного на окупованих територіях, звідки, за даними розслідування, була запущена ракета «Бука», що збила літак.

В агентстві зауважили, що знімок, який воно оприлюднило, сам по собі не доводить, що літак збили саме з цього «Бука», але він далі підтверджує загальний перебіг подій, встановлений завдяки колективному аналізові відкритої інформації.

У четвер, 12 травня, було виявлене ще одне свідчення про рух «Бука» на причепі з білим тягачем, відомого за багатьма попередніми фотографіями й відеозаписами, через Макіївку неподалік Донецька – тією самою вулицею, за кількасот метрів від місця, де він потрапив на супутникове фото, і в тому ж напрямку.

На запису, зробленому автомобільним відеореєстратором і оприлюдненому лише 3 травня цього року, видно тягач «Вольво», що перевозить зенітно-ракетну установку «Бук». На цьому ж тягачі цей же «Бук» зображений і на фотографіях і відео інших очевидців, раніше опублікованих в інтернеті.

Людина, що опублікувала відео, стверджує, що воно було зроблене 17 липня 2014 року. Дату зйомки однозначно підтвердити за опублікованими кадрами неможливо. Непрямим підтвердженням стали видні в кадрі ціни на бензин на автозаправці, повз яку їде авто з реєстратором – в інтернеті зберігся архів цін на бензин цієї мережі заправок за 18 липня того року, і вони збігаються.

Крім того, зауважують коментатори, напрямок руху тягача з «Буком» (із Донецька в напрямку до Тореза і Сніжного) і той факт, що на кадрах на установці присутні всі чотири ракети, свідчать: відео, найімовірніше, було зняте безпосередньо в день трагедії, лише за кілька годин до того, як «Бук» зробив пуск ракети по літаку.

Також на відео видно й автомобілі супроводу – такі самі, разом із якими «Бук» на цьому ж тягачі раніше бачили і зняли інші очевидці.

У групі Bellingcat, що присвятила катастрофі «Боїнга» низку детальних розслідувань, ґрунтуючись на результатах своїх розслідувань, стверджують, що «Боїнг-777» був збитий ракетою, випущеною з російської установки «Бук» зі складу 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська. Активісти стверджують, що колона «Буків» була перекинута з цього міста на південь Росії, в Ростовську область неподалік кордонів із Україною, влітку 2014 року. Потім одна з установок була переправлена в Україну, на територію, захоплену сепаратистами. Недавнє нове розслідування Bellingcat дозволило встановити її бортовий номер – 332.

У доповіді Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів про катастрофу «Боїнга» прямо визнається лише той факт, що «Боїнг» був збитий ракетою, випущеною з установки «Бук» із території, підконтрольної сепаратистам. У доповіді немає згадок про те, кому належала ракетна установка. Російська влада і Міністерство оборони Росії відкидають усі звинувачення у причетності до збиття «Боїнга», що забрало життя 298 людей, і висувають зустрічні версії, зокрема про те, ніби літак був збитий українським штурмовиком або «Буком» української армії.

XS
SM
MD
LG