Доступність посилання

ТОП новини

В окупованій Алушті кримчанина засудили за «незаконний мітинг» і «опір поліції»


Алушта, 4 червня 2016 року
Алушта, 4 червня 2016 року

Підконтрольний Росії Алуштинський міський суд увечері 9 червня присудив кримчанину Леоніду Литвинчуку 25 годин громадських робіт і 2 діб арешту. Про це проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» повідомив алуштинський депутат Павло Степанченко, який 4 червня був затриманий російськими поліцейськими разом із Литвинчуком.

«Йому, цьому товаришеві, по якому пройшов суд, дали по одній зі справ, незаконному мітингу, 25 годин громадських робіт, а по другій, непокорі поліції – 48 годин адміністративного арешту», – сказав Степанченко.

За його словами, суд зарахував Литвинчуку той час, який він просидів в СІЗО після затримання. Леонід Литвинчук після засідання пробув у відділенні поліції 8 годин.

Алуштинський депутат говорить, що він і його соратники незадоволені рішенням суду і мають намір подавати апеляцію.

Крім Леоніда Литвинчука, 9 червня мав відбутися суд над самим Павлом Степанченком, а також над ще одним учасником тих подій Русланом Марінковим, проте засідання перенесли. Очікується, що справа депутата розглядатиметься 14 червня, а засідання щодо іншого учасника поки не призначено.

В Алушті 4 червня поліція розігнала збори місцевих жителів, які виступили проти забудови міської набережної. Під час розгону присутніх російські поліцейські затримали місцевого депутата Павла Степанченка і ще двох людей, які заступилися за нього.

Степанченко в міськвідділі поліції протримали близько семи годин і склали два адміністративних протоколи, а потім відпустили. Він заявив про побиття і погрози на його адресу з боку силовиків. Двох інших затриманих, Леоніда Литвинчука та Руслана Марінкова, російські поліцейські відпустили 6 червня. За їхніми словами, в камері у них забрали телефони, не давали викликати адвоката і відвідувати туалет.

Як повідомила лояльному російській фактичній владі кримському агентству «Кримінформ» керівник прес-служби кримської поліції Ольга Кондрашова, «поліція зупинила несанкціонований мітинг в Алушті». Інших коментарів силових відомств Криму, підконтрольних Росії, немає.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG