Доступність посилання

ТОП новини

У РНБО заявляють, що не причетні до впровадження системи е-декларування


Олександр Турчинов (©Shutterstock)
Олександр Турчинов (©Shutterstock)

У Раді національної безпеки й оборони України заявляють, що до повноважень апарату і секретаря РНБО не входить впровадження системи електронного декларування. Про це йдеться в заяві відомства, якою воно реагує «на провокативне згадування прізвища секретаря РНБО у контексті проблемних питань, пов'язаних із впровадженням системи електронного декларування».

«За останні кілька тижнів «штатні борці з корупцією» чинили активний політичний і адміністративний тиск на керівництво Держспецзв’язку і державних експертів, примушуючи їх видати Атестат відповідності на КСЗІ програмного забезпечення системи е-декларування. На прес-конференції, учасники якої знущались над національною валютою (спускаючи її в унітаз), було заявлено, що видача Атестату відповідності КСЗІ системи е-декларування – не юридичне, а політичне питання. Не погоджуємося із таким твердженням. Це питання дійсно не юридичне, але аж ніяк не політичне. Політичні заяви і замовні статті не можуть підмінити необхідності надійного захисту державних баз даних. Тому ця проблема лежить винятково в технічній та технологічній площинах», – йдеться в заяві РНБО.

У відомстві нагадали, що за введення і функціонування системи відповідає Національне агентство з питань запобігання корупції, при цьому ні президент України, ні Кабінет міністрів України, «ні, тим більше, РНБО України не мають ніякого впливу на НАЗК».

«Розповіді про якісь політичні квоти в НАЗК є цинічною брехнею і провокацією», – йдеться в заяві.

У відомстві поклали відповідальність за проблеми із запуском системи електронного декларування зокрема і на фірму-розробника програмного забезпечення.

У прес-службі також заявили про готовність секретаря РНБО Олександра Турчинова сприяти в організації розбудови системи електронного декларування. «Система е-декларування в країні функціонуватиме, незважаючи на провокації, бруд і непрофесіоналізм. Коли ті, хто взявся за вирішення цього питання, замість якісної роботи створюють серйозні проблеми, неспроможні виправити недоліки і завершити роботу, радимо звернутися до секретаря РНБО України, який у вільний від основної роботи час зможе організувати розбудову системи е-декларування якісно і в стислі терміни», – йдеться в заяві.

У Національному агентстві запобігання корупції повідомили, що систему електронного декларування запустили, як і планувалося, опівночі на 15 серпня за київським часом. Система, однак, працює в тестовому режимі, без висновку про її відповідність вимогам безпеки інформації.

Раніше «Держспецзв’язку» відмовило в сертифікації відповідного програмного комплексу. Відомство звинуватило в зриві запуску електронного декларування фірму «Міранда», відповідальну за програмне забезпечення, однак та всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Активісти боротьби з корупцією назвали запуск електронної системи декларування статків посадовців без сертифікованої комплексної системи захисту інформації «фатальною помилкою». Зокрема, виконавчий директор антикорупційної організації «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин виступив за відсторонення від посад керівників Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації та Національного агентства запобігання корупції, яких вважає відповідальними за зрив повноцінного запуску системи електронного декларування. А Віталій Шабунін із «Центру протидії корупції» написав у Facebook, що «через жадібність Порошенка, Турчинова і Ко гривню восени можна буде в унітаз спустити».

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив провести службову перевірку з метою встановлення осіб, причетних до проблем із запуском системи електронного декларування.

Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG