Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: ГПУ повідомила про підозру 18 високопосадовцям із Росії


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генеральна прокуратура України повідомила про підозру в скоєнні злочинів проти основ національної безпеки України 18 високопосадовцям Росії, зокрема російському міністру оборони Сергієві Шойгу, а також раднику президента Росії Сергію Глазьєву. Як зазначив генеральний прокурор Юрій Луценко, підозру було оголошено 8 серпня.

«На підставі зібраних доказів Генеральна прокуратура України повідомила про підозру в скоєнні особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, громадської безпеки, миру і міжнародного правопорядку 18 особам із числа представників влади і керівництва Збройних сил Росії, серед яких радник президента Росії, колишній уповноважений представник президента Росії у так званому Кримському федеральному окрузі, міністр оборони Росії і два його заступники та ще десять генералів із числа вищого командного складу Збройних сил Росії», – повідомив генпрокурор Луценко.

Відео з Youtube-каналу Генеральна прокуратура України

За його словами, усіх 18 підозрюваних оголошені у розшук, готується клопотання до суду про їхнє затримання. Як зазначив Юрій Луценко, підозрювані отримали повідомлення про підозру кур’єрською або електронною поштою.

«Відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, за допомогою міжнародної кур’єрської служби доставки і електронної пошти письмові повідомлення про підозру разом з пам’ятками про процесуальні права і обов’язки підозрюваного, а також повістками про виклик для проведення слідчих дій доставлені за місцем роботи підозрюваних», – сказав генпрокурор.

У списку, оприлюдненому на сайті Генпрокуратури, фігурує загалом 20 росіян. Крім Шойгу і Глазьєва, у переліку, зокрема, начальник російського Генштабу Валерій Герасимов та командувач Чорноморського флоту Росії Олександр Вітко – цим двом, за словами Луценка, про підозру повідомили ще раніше.

Юрій Луценко додав, що Головна військова прокуратура продовжує збирати докази причетності інших російських посадовців та військовослужбовців до «розв’язання і ведення агресивної війни проти України та вчинення інших воєнних злочинів».

Керівництво Росії поки не коментувало цю заяву генерального прокурора України.

XS
SM
MD
LG