Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: частка української мови на телебаченні надзвичайно мала


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що на українському телебаченні частка української мови «неприпустимо мала».

«Минулого місяця я підписав закон, що передбачає збільшення частки українськомовних пісень на радіостанціях, як і частки (української мови – ред.) у розмовних програмах. Тепер, користуючись нагодою, я хочу публічно передати привіт власникам і топ-менеджерам деяких телевізійних каналів: панове, частка української мови у вас неприпустимо мала», – сказав він під час зустрічі з представниками української діаспори у Києві.

«І, перш ніж проявити законодавчу ініціативу, пропоную ринку згадати і про совість, і про саморегуляцію», – додав Порошенко.

У липні Порошенко підписав закон, який передбачає, що пісні українською мовою мають складати в ефірі не менше ніж 35% від загального обсягу.

Як повідомляє прес-служба президента, метою закону є забезпечення у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше ніж 50% національного аудіовізуального продукту.

16 червня Верховна Рада України ухвалила цей закон. Документ, зокрема, передбачає, що частка пісень державною мовою має становити не менше від 35% від загального часу звучання пісень, що звучать упродовж доби, а також у часових проміжках: від 7:00 до 14:00 і від 15:00 до 22:00.

Цей закон набирає чинності через чотири місяці від дня його опублікування. Від дня набрання чинності мінімальна частка ведення передач державною мовою має становити протягом першого року – не менше від 50%, протягом другого – не менше від 55%, протягом третього – не менше від 60%.

XS
SM
MD
LG