Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці повідомили про затримання одного з головних фігурантів справи банку «Михайлівський»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури затримали в Києві одного з головних фігурантів справи щодо розкрадання 2,3 мільярда гривень банку «Михайлівський», повідомив прес-центр СБУ.

Затриманому, імені якого не називають, оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) та ч. 1 ст. 218-1 (доведення банку до неплатоспроможності) Кримінального кодексу України. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Триває досудове слідство.

«Правоохоронці встановили, що затриманий очолював комерційну структуру, створену топ-менеджментом банку для залучення грошей фізичних осіб під «привабливі» умови. Отримані гроші зловмисники спрямували на кредитування власних бізнес-проектів», – мовиться в повідомленні.

Прокуратура Києва уточнила, що затримання відбулося в неділю, затриманим є колишній директор ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр», а рішення суду про тримання під вартою передбачає можливість внесення застави на суму у 137,8 мільйона гривень.

Як повідомила прес-служба прокуратури Києва, затриманого підозрюють у пособництві колишнім керівникам ПАТ «Банк «Михайлівський» у розкраданні понад 1,4 мільярда гривень коштів фінансової установи та вкладників.

При цьому, як заявили в СБУ, рахунки фізосіб були відкриті в банку «Михайлівський», тож після його ліквідації фінансові втрати вкладників, на думку СБУ, повинен компенсувати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Раніше у Фонді гарантування вкладів звертали увагу, що за схемою, яку розробили керівники «Михайлівського», банк виступав лише посередником у переказі коштів фінансовим компаніям «Інвестиційно-розрахунковий центр» та «Кредитно-інвестиційний центр», яким люди, відповідно до підписаних ними договорів, «надавали позику», спокусившись на обіцяні високі відсотки. При цьому власниками і менеджерами цих компаній були ті самі люди, що і в банку «Михайлівський», і частина вкладників, що несла їм свої гроші, могла й не підозрювати, що вкладає їх не в банк.

А в Національному банку України звертали увагу, що формально, відповідно до законодавства, ці компанії не були офіційно пов’язані з банком «Михайлівський», а вклади клієнтів фінансових компаній, на відміну від коштів вкладників банків, згідно із законодавством України не гарантуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

23 травня Національний банк своєю постановою визнав банк «Михайлівський» неплатоспроможним і запровадив у ньому тимчасову адміністрацію. Вкладники банку «Михайлівський», а також згаданої схеми з двома фінансовими компаніями, вже кілька разів проводили акції протесту, вимагаючи повернення своїх вкладів. 12 серпня прокуратура Києва повідомила про затримання голови правління банку. Його підозрюють у розкраданні 870 мільйонів гривень банківських коштів та доведення банку до неплатоспроможності. 13 серпня суд арештував затриманого на 2 місяці.

XS
SM
MD
LG