Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк: демонстранти-вкладники потерпіли не від банку, їхні вклади не гарантуються


Національний банк України заявив із приводу протесту в Києві потерпілих вкладників, за їхніми словами, банку «Михайлівський», що більшість демонстрантів потерпіли не від неплатоспроможності цього банку.

Як заявили в НБУ, більшість мітингувальників є не вкладниками банку «Михайлівский», а переважно клієнтами фінансових компаній ТОВ «Індивідуальний розрахунковий центр» (ІРЦ) та ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр».

Ці компанії, наголосили в Нацбанку, не були офіційно пов’язані з банком «Михайлівський», регулятором діяльності цих компаній виступає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), а Національний банк та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб наразі не мають ніякого впливу на їхню діяльність.

Крім того, нагадали в НБУ, вклади клієнтів фінансових компаній, на відміну від коштів вкладників банків, згідно із законодавством України не гарантуються.

Прес-служба Національного банку уточнила, що виплати вкладникам банку «Михайлівський» розпочалися з 15 липня цього року, і на сьогодні вже виплачені 93% від загальної суми виплат – усі вкладники банку, відповідно до законодавства України, отримують до 200 тисяч гривень відшкодування від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

«Особи, які не погоджуються з рішенням Фонду, відповідно до законодавства України мають право звернутися до суду», – додали в НБУ.

Раніше у вівторок у Києві кілька сотень людей, які називали себе вкладниками банку «Михайлівський», із різних міст України мітингували біля Національного банку України, на Хрещатику і біля адміністрації президента, вимагаючи від Фонду гарантування вкладів, Нацбанку і особисто президента Петра Порошенка повернути їхні кошти. При цьому демонстранти на якийсь час перекрили рух на Хрещатику, поліції довелося витиснути їх із проїзної частини.

Як повідомляли раніше у Фонді гарантування вкладів, клієнтами банку «Михайлівський», що був визнаний неплатоспроможним 23 травня, були близько 308 тисяч осіб – а ще близько 14 тисяч людей, представники яких і влаштовують нині акції протесту, вклали свої кошти у згадані фінансові компанії, що не є банками. Власниками і менеджерами цих компаній були ті самі люди, що і в банку «Михайлівський», і частина вкладників, що несла їм свої гроші, могла й не підозрювати, що вкладає їх не в банк. За схемою, яку розробили керівники «Михайлівського», банк виступав лише посередником у переказі коштів фінансовим компаніям, яким люди, відповідно до підписаних ними договорів, «надавали позику», спокусившись на обіцяні високі відсотки.

XS
SM
MD
LG