Доступність посилання

ТОП новини

Тransparency International вітає запуск е-декларування і сподівається, що система виконає свою функцію


Антикорупційна організація Тransparency International Україна вітає запуск системи електронного декларування і сподівається, що ця система максимально виконає свою функцію щодо очищення влади від корупціонерів.

«Розкриття посадовцями інформації про власні статки та публікація такої інформації у відкритому доступі – це прогресивний та впевнений крок на шляху до підзвітності, доброчесності та очищення публічного сектору від нечистих на руку людей. Маємо надію, що президент, який так доклався до запуску, не допустить дискредитації системи чи то через внесення змін до антикорупційного законодавства, чи то через заборону е-декларування через Конституційний суд», – сказав виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин, слова якого цитує прес-служба організації.

Transparency International закликає державних та місцевих посадовців заповнювати електронні декларації, підтверджуючи свою доброчесність, а також нагадує, що за неправдиві дані в деклараціях передбачена дисциплінарна, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Водночас в організації переконані, що боротьба з корупцією тільки починається, наступними її етапами є створення антикорупційного суду.

Національне агентство з питань запобігання корупції запустило систему електронного декларування в постійну експлуатацію з півночі на 1 вересня.

Термін повноцінного запуску електронного декларування з 1 вересня був визначений як остаточний після того, як у первісний термін, до 15 вересня, отримати атестат відповідності системи захисту після низки суперечностей не вдалося. Відтак система декларування таки була запущена, але без належної сертифікації – це назвали дослідним режимом. 23 серпня, після появи сумнівів у захищеності системи, НАЗК взагалі закрила доступ до неї.

Відповідно до закону «Про запобігання корупції», впродовж 60 днів після запуску системи електронного декларування декларації мають подати особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців, серед яких президент, прем’єр-міністр, члени уряду, народні депутати України, заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади та їхні заступники. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року.

Повноцінне запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з Європейським союзом та кредитів Міжнародного валютного фонду.

XS
SM
MD
LG