Доступність посилання

ТОП новини

Є великі ризики дискредитації системи е-декларування – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

З 1 вересня система електронного декларування запущена в повноцінну експлуатацію. Таке рішення Національне агентство із запобігання корупції ухвалило після того, як голова Державної служби спецзв’язку Леонід Євдоченко передав голові агентства Наталії Корчак атестат відповідності системи. Систему електронного декларування статків чиновників спершу запустили 15 серпня, але без належної сертифікації, в тестовому режимі. Як констатують активісти, через це до сьогодні не можна було використовувати подані декларації як доказ у суді. Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

Чи справді тепер можновладці не зможуть уникнути кримінальної відповідальності за нечесні декларації? Експерт Центру протидії корупції Олена Щербан в ефірі Радіо Свобода наголосила на високих ризиках відстрочення або скасування відповідальності високопосадовців.

Є великі ризики дискредитації системи е-декларування – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Насправді саме кримінальна відповідальність за брехню в декларації – це те, чого найбільше бояться сьогоднішні високопосадовці й народні депутати. Та ситуація, що виникла із запуском системи, гарно ілюструє цей страх. Чому? Тому що спочатку влада намагалася запустити систему декларацій, таким чином ввівши в оману і українське суспільство, і міжнародну спільноту, щоб декларації не були належним доказом у суді.

Влада не полишатиме спроб дискредитувати систему, не полишатиме спроби і парламент внести зміни до законодавства й відстрочити кримінальну відповідальність, або якимось чином її зменшити

Наразі система запущена і, в принципі, кримінальна відповідальність настане після закінчення терміну подачі цих декларацій, на які відводиться 60 днів. І потім кримінальна відповідальність повинна працювати. Проте залишаються дуже високими ризики того, що, ми розуміємо: оскільки запущена ця система, влада не полишатиме спроб дискредитувати систему різними фіктивними зломами, як уже були спроби. Не полишатиме спроби і парламент найближчим часом внести зміни до законодавства й відстрочити кримінальну відповідальність, або якимось чином її зменшити. Ми знаємо, що є подання народних депутатів від Опозиційного блоку в Конституційному суді для скасування в тому числі й кримінальної відповідальності та інших положень закону «Про запобігання корупції».

Олена Щербан
Олена Щербан

– Тобто, шляхи вихолощення чи навіть скасування електронного реєстру декларацій залишаються? Що в такій ситуації мають робити громадські активісти?

– Громадськість має дуже пильно слідкувати за законопроектами, які з’являтимуться, тому що уже були заяви від Міністерства юстиції з тим, що певна інформація неточно буде відображатися. Потрібно дуже пильно слідкувати за тими законопроектами, інформувати міжнародну спільноту, адже існує також ризик, що після того, як Україна отримає необхідний транш від МВФ, а фактично це може відбутися в найближчі 60 днів, є ризик того, що, власне, після цього спробують знищити відповідальність чиновників за несумлінне е-декларування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG