Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ОБСЄ заявляють про суттєве зменшення насильства на Донбасі


Александр Гуґ
Александр Гуґ

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявляє про суттєве зменшення кількості випадків насильства на Донбасі після домовленості про режим тиші з 1 вересня.

«Ми зафіксували суттєве зменшення рівня насильства, але зарано говорити про те, що сторони відповідально дотримуватимуться режиму припинення вогню», – сказав заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуґ 2 вересня.

Він додав, що до домовленостей про перемир'я з 15 по 21 серпня СММ ОБСЄ зафіксувала майже дворазове збільшення кількості порушень режиму припинення вогню порівняно з попереднім тижнем. За його словами, у цей період майже втричі частіше використовували міномети, удвічі частіше – артилерію в Донецькій області. «Ми не бачили такої інтенсивної вогневої активності з квітня 2016 року», – наголосив він.

Із 22 по 28 серпня спостерігачі місії зафіксували 25-відсоткове скорочення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області і 150-відсоткове збільшення таких порушень у Луганській області порівняно з попереднім тижнем.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушувався, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені.

Чергова домовленість про перемир’я з нагоди Дня знань, 1 вересня, була досягнута на переговорах Тристоронньої контактної групи наприкінці серпня.

XS
SM
MD
LG