Доступність посилання

ТОП новини

Обама: домовленості з Росією щодо Сирії поки не досягнуто


Барак Обама
Барак Обама

Президент США Барак Обама заявляє, що у питанні врегулювання конфлікту у Сирії між позиціями США і Росії є суттєві відмінності і поки зарано говорити про досягнення якихось домовленостей. Про це він сказав у китайському місті Ханчжоу, де 4 вересня розпочинається саміт «Групи двадцяти».

Обама, однак, зазначив, що очікувані домовленості з Росією можуть відіграти ключову роль у досягненні миру у Сирії, і додав, що учасники переговорів працюють «цілодобово».

Переговори щодо об’єднання зусиль у боротьбі з радикальним угрупованням «Ісламська держава» та іншими екстремістськими групами у Сирії між США і Росією тривають упродовж кількох останніх тижнів.

США пропонують Росії обмінюватися розвідданими задля координації авіаударів по позиціях бойовиків «Ісламської держави» та донедавна сирійській філії ісламістської мережі «Аль-Каїда» – угруповання, відомого раніше як «Джабгат ан-Нусра» (це угруповання недавно перейменувалося на «Джабгат Фатах аш-Шам» і оголосило про розрив відносин із «Аль-Каїдою» зі схвалення цієї мережі, і це не змінило ставлення у світі до угруповання як до терористичного). Водночас Вашингтон намагається вплинути на сили президента Сирії Башара Асада, щоб вони припинили бомбардування районів, де базуються підтримувані США групи повстанців.

Американська сторона виступає за відхід президента Сирії Башара Асада від влади, Росія ж його підтримує. Російська військова участь у конфлікті у Сирії розпочалася восени 2015 року.

Конфлікт у Сирії триває з весни 2011 року.

XS
SM
MD
LG