Доступність посилання

ТОП новини

МЗС назвало рішення Росії про заборону Меджлісу цинічним проявом расової дискримінації


Міністерство закордонних справ України заявило, що розглядає рішення Верховного суду Росії підтвердити заборону в цій країні й окупованому нею українському Криму діяльність Меджлісу кримськотатарського народу як цинічний прояв расової дискримінації.

Заборона найвищого представницько-виконавчого органу кримськотатарського народу під надуманим приводом «боротьби з екстремізмом» є відвертим блюзнірством російської окупаційної влади над правами та інтересами кримських татар, мовиться в заяві з висловленням рішучого протесту проти рішення Москви.

«Україна вимагає від держави-окупанта негайного скасування цього нікчемного за своєю суттю і юридичною природою рішення і повного припинення утисків кримськотатарської спільноти в Криму», – заявили в МЗС.

Протягом двох з половиною років окупації Росія не лише цілеспрямовано і системно порушує права людини і обмежує свободи в українському Криму, але й повністю знищує незалежні механізми їхнього гарантування та захисту, наголошено в заяві.

«Твердо знаємо, що саме незалежна і свідома громадянська позиція Меджлісу, його послідовна підтримка територіальної цілісності України та міжнародний авторитет зробили його об’єктом політичного переслідування з боку Росії. Оголошуючи його діяльність «поза законом», а також безпідставно переслідуючи активістів цього органу та представників кримськотатарського народу в цілому, Росія фактично діє методами сталінського режиму, кульмінацією злочинних дій якого стала масова депортація і знищення кримських татар у 1944 році», – заявили в міністерстві.

Київ також звертається до міжнародних партнерів із закликом активізувати дії на захист прав людини в окупованому Криму.

Україна переконана, що остаточно зупинити переслідування окупаційною владою кримських татар та вирішити інші проблеми, пов’язані з незаконною окупацією Криму, можна лише через його деокупацію, відновлення основ міжнародного правопорядку в регіоні, поваги до міжнародного права та дотримання прав людини, заявили в МЗС.

Раніше в четвер Верховний суд Росії підтвердив квітневе рішення підконтрольного Росії Верховного суду Криму, який визнав діяльність Меджлісу «екстремістською» і ухвалив припинити його діяльність. Адвокати Меджлісу заявили, що звернуться до Європейського суду з прав людини.

XS
SM
MD
LG