Доступність посилання

ТОП новини

Париж анонсував розмову Олланда і Меркель з Путіним у середу і з Порошенком у четвер


Лідери країн «нормандської четвірки», архівне фото
Лідери країн «нормандської четвірки», архівне фото

У Парижі повідомили про плановані телефонні переговори лідерів чотирьох країн «нормандського формату» з метою домовитися про можливий саміт.

Як повідомив речник уряду Франції Стефан Ле Фоль, уже у середу президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Анґела Меркель мають обговорити це з президентом Росії Володимиром Путіним, а у четвер – і з президентом України Петром Порошенком, щоб спробувати досягти поступу у політичному вирішенні кризи на частині Донбасу шляхом переговорів.

А тим часом, сказав речник, група «шерпів» – технічних радників – має підготувати сам очікуваний саміт у Берліні.

Ймовірної дати такого саміту він не назвав.

Раніше у середу і у Києві, і у Москві заявили, що на цей час не бачать можливості для «нормандського» саміту, що мав би охопити керівників України, Франції, Німеччини і Росії. І Україна, і Росія вважають, що для саміту наразі немає належної готовності, тільки бачать таку готовність у протилежному світлі.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще з вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі так і не досягли. Востаннє називали можливу дату й місце такого саміту – 19 жовтня у Берліні. Але підтверджень цього ще немає.

XS
SM
MD
LG