Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ викрила шахрая, що обіцяв припинити переслідування Онищенка – Луценко


Олександр Онищенко, архівне фото
Олександр Онищенко, архівне фото

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив про викриття шахрая, що обіцяв за гроші влаштувати припинення кримінального переслідування народного депутата України Олександра Онищенка.

Як написав він у фейсбуці, департамент ГПУ у сфері економіки спільно з детективами НАБУ та СБУ викрили громадянина України, імені якого не назвали, в шахрайстві в особливо великих розмірах. Той хотів 2 мільйони доларів США за нібито вплив на керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Метою шахрайства було припинення кримінального переслідування САП та НАБУ народного депутата Онищенка, який перебуває в національному розшуку за підозрою в організації розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», написав Луценко.

За його словами, в перебігу спільної спецоперації зловмисника затримано при отриманні першої частини «винагороди» в розмірі 1 мільйона доларів США.

За скоєне кримінальне правопорушення шахраєві загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна, додав генпрокурор.

У НАБУ заявляють, що Онищенка підозрюють в організації схеми розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько трьох мільярдів гривень. Усього в рамках цього кримінального провадження затримані 12 підозрюваних.

Сам Онищенко заперечував свою причетність до цього і називав порушену справу тиском на нього з метою відібрати його бізнес.

У липні Верховна Рада України позбавила Онищенка депутатської недоторканності. Наприкінці липня депутат повідомив, що перебуває в Лондоні, але заявив, що не має наміру просити там про притулок. На допит до НАБУ до Києва він так і не прибув.

У серпні Онищенка оголосили у всеукраїнський розшук. У вересні в НАБУ повідомили, що документи на оголошення його в міжнародний розшук тоді ж, у серпні, направили до Інтерполу, але через статус Онищенка як чинного депутата розгляд може протривати довший час. Крім того, в жовтні керівник САП Холодницький повідомив, що українська прокуратура направила запит про правову допомогу для подальшої видачі Онищенка до Росії, де той, імовірно, перебуває нині.

XS
SM
MD
LG