Доступність посилання

ТОП новини

СММ ОБСЄ заявляє про факти оплати за участь в акції протесту біля Нацбанку


У Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляють про факти оплати за участь в акції протесту біля будівлі Національного банку в Києві 14 листопада. Про це місія повідомила у своєму звіті за 14 листопада, оприлюдненому у вівторок.

«Два учасники мітингу окремо повідомили СММ, що їм буде виплачена сума, еквівалента близько 10 доларам (близько 260 гривень) за участь у демонстрації», – мовиться у звіті.

Місія ОБСЄ спостерігала за акціями протесту біля будівлі Нацбанку, організованими політичною партією «За життя». В акції, за даними спостерігачів, брали участь близько 1 200 людей, серед яких 70% становили жінки похилого віку.

«Представники місії зафіксували, що близько 20–30 молодих людей у цивільному одязі зупиняли учасників протесту й запитували їх, куди ті йдуть, коли вони намагалися покинути демонстрацію», – мовиться у звіті.

У СММ ОБСЄ також заявляють, що спостерігачів зупинили люди, які стверджували, що вони є «групою швидкого реагування» партії «За життя».

Біля Національного банку України проходять акції протесту, серед організаторів – партія «За життя». За даними поліції, в акціях в центрі Києва, зокрема і біля НБУ, 15 листопада взяли участь 6 тисяч учасників. Деякі з представників мітингу біля будівлі НБУ призналися, що за участь в акції їм заплатили гроші. Водночас представники організаторів сказали, що ніхто нічого нікому не платив за участь в акції.

Минулого тижня у Службі безпеки України заявляли, що Росія готує в листопаді акції протесту з метою дестабілізації ситуації в Україні. За даними відомства, саме у вівторок, 15 листопада, мала початися всеукраїнська акція протесту банківських вкладників, а 17 листопада продовжитися протести щодо підвищення тарифів. В СБУ заявляють, що ці акції спрямовані на внутрішню дестабілізацію і організацію дострокових парламентських виборів в Україні. Російська сторона наразі цих заяв СБУ не коментувала.

XS
SM
MD
LG