Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в ОБСЄ говорив про 30 тисяч людей у військових одностроях на кордоні Росії й України за час спостережень – посольство


Представники ОБСЄ в пункті пропуску «Гуково», архівне фото
Представники ОБСЄ в пункті пропуску «Гуково», архівне фото

Посольство США в Україні звернуло увагу, що слова представника США в Організації з безпеки і співпраці в Європі Данієла Бера про 30 тисяч людей у військових одностроях, що перетинали кордон Росії й України, стосується всього часу спостережень.

Таку кількість Спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області налічила за час від початку її роботи 2014 року.

Данієл Бер у четвер нагадав, що тільки на цих двох пунктах пропуску на кордоні між Україною і Росією ОБСЄ налічила понад 30 тисяч осіб в одностроях військового зразка, які перетинали цей кордон.

Як можна зрозуміти з його слів, ця кількість також стосується всіх людей у військових одностроях, що перетинали цей кордон в обидва боки.

Деякі засоби інформації після виступу посла зробили власний висновок, ніби йдеться про якийсь одноразовий масовий перетин кордону з Росії до України 30 тисячами осіб.

Бер у своєму виступі закликав подумати, що коїться на інших пунктах пропуску на непідконтрольній Києву частині українсько-російського кордону, де спостерігачів ОБСЄ немає. Посол США в ОБСЄ також наголосив, що ця місія, незважаючи на всі перешкоди, які їй чинить Росії, обмежуючи її мандат і обсяг діяльності, все-таки змогла задокументувати дестабілізувальну і деструктивну діяльність Росії на сході України.

Згадана місія у своїх щотижневих звітах повідомляє, зокрема, про регулярні перетини кордону в цих двох пунктах пропуску, що офіційно закриті за рішенням уряду України, людьми в одностроях військового зразка, а також міцними молодиками спортивної статури з короткими стрижками в цивільному одязі.

Росія категорично відмовляється розширити повноваження і територіальний обсяг роботи цієї місії; таким чином, вона спостерігає за подіями тільки в цих двох точках із усіх кількох сотень непідконтрольної Україні ділянки кордону з Росією.

Мінські домовленості, а саме Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, вимагають створення вздовж цієї непідконтрольної ділянки з обох боків кордону зони безпеки під моніторингом ОБСЄ, але Росія відмовляється виконувати це своє зобов’язання, які багато інших зобов’язань за мінськими угодами.

І Україна, і світова спільнота різко критикують Росію за постійну воєнну агресію на окупованій частині Донбасу, куди з російської території направляють усе нові живу силу, озброєння, боєприпаси, пальне та іншу підтримку. Росія ж не визнає своєї причетності до агресії на частині Донбасу, називаючи ці події «внутрішньоукраїнським конфліктом». Москва також, всупереч численним доказам наявності на Донбасі її військовослужбовців її регулярних військ і озброєнь, заперечує це, хоча визнає, що там є російські «добровольці», на яких Москва, мовляв, не має ніякого впливу.

XS
SM
MD
LG