Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ викликає Януковича на допит 5 і 9 грудня


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Генеральна прокуратура України викликає колишнього президента Віктора Януковича на допит 5 і 9 грудня. Повістки опубліковано на сайті відомства.

У повістках вказані адреси проживання Януковича в Києві, Нових Петрівцях Київської області і в російському Ростові-на-Дону.

Януковича викликають як підозрюваного для участі в допиті й «виконання інших процесуальних дій у кримінальному провадженні». Екс-президент має з’явитися до керівника слідчого відділу Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури.

Екс-президента України Януковича звинувачено у державній зраді (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

28 листопада Святошинський районний суд Києва провів допит Януковича за допомогою відеозв’язку з Ростова-на-Дону у справі щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», обвинувачуваних у розстрілах на Майдані взимку 2014 року, за клопотанням їхнього захисту. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут» не визнають власної вини. У цій справі Віктор Янукович має статус свідка.

Янукович після допиту заявив, що за події в Україні несуть відповідальність не тільки лідери Майдану, а й інші тодішні опозиціонери, що зараз перебувають при владі в Україні, проте додав, що все мають вирішити слідство і суд.

Крім того, Віктор Янукович назвав спробою натиснути на суд заяву генерального прокурора України Юрія Луценка, який у перебігу судового слухання зачитав на адресу колишнього президента обвинувачення в державній зраді.

Раніше Луценко повідомляв про плани Генпрокуратури до кінця року передати до суду так звану «велику справу Януковича», серед епізодів якої – підозра в державній зраді та інших тяжких злочинах.

Віктор Янукович сам є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG