Доступність посилання

ТОП новини

На адмінкордоні з Кримом затримали маму фігуранта «справи 26 лютого» – Барієв


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Мати утримуваного в Криму Мустафи Дегерменджі затримали російське прикордонники на адмінкордоні Криму з материковою Україною. Про це у коментарі проекту Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

«Її повели з приміщення, в якому проходять паспортний контроль, протягом 30 хвилин її утримують і проводять якусь бесіду. Будемо стежити, щоб затримання не тривало більше ніж три години. Зараз збираємо детальнішу інформацію», – сказав Барієв.

За словами члена Меджлісу кримськотатарського народу, відбулося також затримання артиста, що виступає під іменем Сейран 7’62.

«Уточнюємо, де саме його затримали: на кордоні або вже вдома», – додав Барієв.

Мустафа Дегерменджі є фігурантом «справи 26 лютого», яка стосується мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі з партії «Русское единство». Також щодо цих подій триває судовий розгляд стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого російська влада анексованого Криму звинувачує в організації масових заворушень.

20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо щодо заступника голови Меджлісу Чийгоза і окремо щодо Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

Після анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, кримськотатарських активістів і членів Меджлісу. Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуваннями громадян України в анексованому Криму і закликало припинити тиск. Також МЗС звернулося до міжнародного співтовариства, щоб ті застосували всі можливі види правового і політичного тиску на Росію з метою припинення нею тоталітарних методів придушення прав людини і свободи слова, а також звільнення всіх утримуваних українських політв’язнів і заручників.

XS
SM
MD
LG