Доступність посилання

ТОП новини

Банкова не реагує на заклики до діалогу – потерпілі у справі 4 екс-бійців «Беркуту», що блокують залу засідань


Учасники протесту в залі суду
Учасники протесту в залі суду

Адміністрація президента не реагує на звернення та заклики до діалогу, заявили потерпілі у справі щодо чотирьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», звинувачених у розгоні учасників Майдану 30 листопада 2013 року.

Активісти заявляють, що продовжують сподіватися на зустріч із президентом Петром Порошенком для спільного вирішення проблем.

«Станом на сьогодні ніякої реакції адміністрації президента ще не було, хоча ми неодноразово зверталися до прес-секретаря президента Святослава Цеголка. Надсилали йому смс-повідомлення, передавали і реєстрували письмові звернення, однак жодної реакції досі немає, на жаль. Але ми дуже чекаємо», – сказав Радіо Свобода потерпілий Андрій Глембоцький.

За словами активістів, їхній протест безстроковий і триватиме до виконання вимог.

Раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав нелогічною вимогу про його відставку, чого вимагають учасники протесту. Але він сказав, що з розумінням ставиться до цієї акції.

Від 30 листопада в Шевченківському районному суді Києва блокують залу судових засідань потерпілі у справі щодо чотирьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», звинувачених у розгоні учасників Майдану 30 листопада 2013 року. Серед їхніх вимог – відставка Луценка та «призначення на його місце одного з представників євромайданівців, визнаних судами потерпілими». Претендента пропонують обрати на конкурсній основі.

30 листопада суд переніс на 7 грудня засідання у справі колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» Андрія Дидюка, Миколи Тягнирядна, Євгена Антонова і Юрія Шевченка. Це рішення ухвалили через відсутність представників прокуратури та двох обвинувачених. За словами адвоката обвинувачених Михайла Кваші, Дидюк і Антонов перебувають на стаціонарному лікуванні у госпіталі МВС, тому не змогли з’явитися на засідання. Проте довідку про стан здоров’я підозрюваних захисник не надав.

Секретар засідання перед початком розгляду справи зауважила, що представників потерпілих і самих потерпілих поінформували про це телефоном, проте вони це заперечують.

Колишніх заступників командира «Беркуту» Дидюка й Тягнирядна, а також колишніх командирів рот Антонова й Шевченка обвинувачують у незаконному перешкоджанні проведенню вуличних походів та демонстрацій (стаття 340 Кримінального кодексуУкраїни) та перевищенні влади (стаття 365 Кримінального кодексу України) під час подій 30 листопада 2013 року, а саме – силового розгону мирної акції протесту під час подій Євромайдану.

У ніч на 30 листопада 2013 року, коли бійці нині розформованого спецпідрозділу «Беркут» розігнали мирну акцію протесту на Майдані в Києві, від дій міліції потерпіли 84 людини, які зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Після цього, 1 грудня 2013 року, на вулиці Києва на віче вийшли кілька сотень тисяч людей.

XS
SM
MD
LG