Доступність посилання

ТОП новини

Директор НАБУ і керівник САП: конфлікту між відомствами немає


Директор НАБУ Артем Ситник й керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляють, що конфлікту між їхніми відомствами немає.

«Мрія багатьох наших колег – війна між нашими органами. Проста ситуація – детектив вважає, що є склад злочину, прокурор має іншу думку, це робоча ситуація. Для такої ситуації в КПК передбачена можливість оскарження дій чи бездіяльності прокурора. Якщо це використовується окремими політиками чи іншими діячами для того, щоб показати нібито якийсь конфлікт,це їхнє право. Але це штатна робоча ситуація», – сказав Ситник.

Холодницький, у свою чергу, сказав, що між відомствами є дискусії.

«Без дискусій ніяк, тому що саме прокурор показує в суді докази, які зібрали детективи. Ми не можемо дозволити на голослівних фактах і бездоказовій базі йти в суд. Це просто потім буде посміховисько. Ми просто вимагаємо від себе і від НАБУ зібрання якісної доказової бази, от і все», – додав Холодницький.

«Антикоруцпційне бюро і антикорупційна прокуратура – це єдиний механізм. Був, є і буде. І ви це побачите найближчим часом по інших провадженнях», – зазначив керівник САП.

На початку грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив про отримання від НАБУ листа з проханням притягнути до відповідальності Холодницького. Проте у НАБУ цю заяву спростували і заявили, що була скарга «у відповідь на бездіяльність прокурора під час розслідування так званої справи МАУ».

30 листопада президент України Петро Порошенко заявив про неприпустимість поділу правоохоронних органів на «хороші нові» і «погані старі». Він сказав, що дріб’язкові відомчі чвари та з’ясовування стосунків через ЗМІ абсолютно неприйнятні, і закликав усі правоохоронні органи до злагодженої командної роботи.

У вересні нині генпрокурор Юрій Луценко заявляв про намір ініціювати певні зміни в законодавство щодо злочинів, які підслідні НАБУ.

У НАБУ та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі неодноразово заявляли, що будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання доказів недопустимими і в подальшому створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності. Підслідними НАБУ є найвищі посадові особи.

Крім того, у серпні стався конфлікт між працівниками новоствореного НАБУ і ГПУ, нині очолюваної Луценком.

XS
SM
MD
LG