Доступність посилання

ТОП новини

Кучма відкинув політизацію переговорів про заручників: єдиний майданчик – Мінськ


Представник України у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання на окупованій частині Донбасу, колишній президент Леонід Кучма виступив проти політизації переговорів про звільнення заручників.

Коментуючи зустрічі народного депутата Надії Савченко з ватажками сепаратистів, він наголосив: існує єдиний переговірний майданчик на цю тему – Мінськ, де засідає група. «Усе, що стосується цих проблем, там є, і інших майданчиків я не визнаю», – наголосив Кучма.

Він висловив сподівання, що домовленості про звільнення заручників вдасться досягти на засіданні Тристоронньої контактної групи 21 грудня.

Що ж до заклику представника Росії у Тристоронній контактній групі Бориса Гризлова до президента України Петра Порошенка «оголосити максимально широку амністію до Різдва» для затриманих бойовиків, Леонід Кучма заявив, що варто з цим звернутися й до президента Росії Володимира Путіна, бо ситуація найбільше залежить від російської сторони.

Кучма наголосив, що амністія неможлива для тих, хто скоїв важкі злочини.

Раніше у п’ятницю в угрупованні «ДНР», визнаному в Україні терористичним, знову заявили про готовність провести з Києвом обмін полоненими лише за формулою «228 на 8».

Про таке саме співвідношення вони вже заявляли на зустрічі Тристоронньої контактної групи 7 грудня, коли відкинули пропозицію представників української сторони обміняти полонених за формулою «всіх на всіх».

Як повідомляла тоді представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, угруповання «ДНР» у відповідь на пропозицію віддати їм 228 затриманих українською владою в обмін на 52 українців заявило, що може віддати тільки вісьмох. Угруповання «ЛНР», за її словами, заявило, що має тільки 6 українських затриманих, за звільнення яких воно вимагає понад 440 осіб.

Того ж дня, як стало відомо пізніше, з сепаратистами зустрічалася в Мінську народний депутат із фракції «Батьківщина» Надія Савченко – таємно, без узгодження з державними органами і без ніяких повноважень. Пізніше вона повідомила, що з нею сепаратисти домовилися про звільнення заручників у співвідношенні 1 до 4: ідеться про 226 людей, які, на її думку, мала б звільнити українська сторона, і 52 людини, яких мали б звільнити сепаратисти. При цьому вона відмовилася уточнити, коли і ким міг би бути здійснений такий обмін.

За даними СБУ, в полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів. Наразі вдалося визначити місця перебування тільки 58 українських заручників: 52 в угруповання «ДНР» і 6 в угруповання «ЛНР».

Звільнення заручників є однією з вимог мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG