Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: під час обшуку у ЦВК нічого не вилучали, слідчі дії – законні


У Національному антикорупційному бюро України заявляють, що обшук у приміщенні Центральної виборчої комісії, який детективи бюро провели 13 грудня, є законним.

Як повідомляє прес-служба бюро, під час обшуку детективи бюро нічого не вилучали.

«За процесом спостерігали представники ЦВК, які не зробили письмових зауважень щодо пошкоджень техніки, про що свідчить підписаний ними власноруч протокол за результатами обшуку. Відтак звинувачення на адресу детективів бюро у пошкодженні комп’ютерної техніки, а також порушенні законодавства при проведенні обшуків є безпідставними», – йдеться у повідомленні.

У НАБУ наголошують, що ці слідчі дії проводилися на підставі ухвали суду і одразу після повідомлення про підозру голови ЦВК.

Напередодні Центральна виборча комісія звернулася до Генпрокуратури, комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції й Національного антикорупційного бюро з проханням перевірити законність проведеного обшуку в кабінеті одного з членів комісії.

У ЦВК, зокрема, заявили, що після проведення обшуку було зафіксовано, що фронтальні панелі системного блоку комп’ютера, через який здійснюється доступ до Держреєстру виборців, а також кришка його DVD-привода зірвані, також не вдалося включити автоматизоване робоче місце системи «Державний реєстр виборців».

13 грудня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що підписав письмове повідомлення про підозру Охендовському у справі про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів.

За даними силовиків,Охендовський, обраний до складу ЦВК у 2007 році за квотою Партії регіонів, 2012 року шість разів їздив за кордон в офіційні відрядження, але при цьому виконував неофіційне доручення найвищих службових осіб держави і членів цієї партії – донести до представників урядів іноземних держав, міжнародних і міжурядових організацій у позитивному світлі інформацію про «демократичний» перебіг виборчого процесу в Україні, щоб не допустити можливе визнання виборів такими, що не відповідають міжнародним стандартам.

Холодницький зазначив, що документи так званої «чорної бухгалтерії» підтверджують чотири випадки отримання Охендовським готівкових коштів в офісі Партії регіонів у Києві на загальну суму 16 734 долари США.

Крім того, додав він, вивчення документів, які до НАБУ передав колишній перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак, виявило ще два записи про можливе отримання Охендовським грошових коштів у сумі 100 000 та 45 000 доларів США.

Минулого тижня Охендовський приходив на допит до НАБУ, він також заявив про готовність співпраці зі слідством.

XS
SM
MD
LG