Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Києва штовхаються і сваряться націоналісти й учасники акції «Безсмертний полк»


Раніше 9 травня президент України Петро Порошенко разом з іншими представниками влади взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих з нагоди 72-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні
Раніше 9 травня президент України Петро Порошенко разом з іншими представниками влади взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих з нагоди 72-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні

Біля Меморіалу вічної слави у центрі Києва сталася штовханина і словесна сварка між представниками націоналістичних організацій і учасниками акції «Безсмертний полк».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, активісти з червоно-чорним прапором скандували «Бандера, Шухевич – герої України», стоячи біля меморіалу. Учасники акції «Безсмертний полк» вимагали розгорнути поруч і заборонений законодавством червоний прапор.

Після того, як один із учасників акції «Безсмертний полк» спробував зірвати червоно-чорний прапор, виникла штовханина. Поліція втрутилася і роз’єднала учасників акцій.

Раніше київська поліція повідомила про затримання чоловіка, учасника акції «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» у центрі міста, який намагався розгорнути банер із фоном кольорів так званої «георгіївської стрічки».

Крім того, поліція з посиланням на лікарів повідомила про поранення одного правоохоронця. За повідомленням, це сталося тоді, коли активісти із заблокованого офісу ОУН кидали яйця, картоплю, пакети з фарбою і димові шашки в учасників ходи «Безсмертний полк».

Активісти з «Добровольчого руху ОУН» напередодні скликали «всіх патріотів» на 9:00 9 травня до станції метро «Арсенальна», щоб перешкодити ході «Безсмертного полку».

У День перемоги над нацизмом у Києві та інших містах України запланована хода під назвою «Безсмертний полк» – акція, яку проводять у Росії щороку у цей день. У Службі безпеки України заявили, що не мають підстав її заборонити, але правоохоронці вживатимуть усіх необхідних заходів, щоб не допустити провокацій.

У Росії «Безсмертний полк» – це, за ідеєю, хода з портретами родичів, які брали участь у Другій світовій війні. Вона розпочиналася як громадська ініціатива, але впродовж останніх кількох років набрала більш офіційного змісту.

Нині організацією акції в Росії займається прокремлівський Загальноросійський народний фронт, після чого почали з’являтися повідомлення, що не всі учасники заходу приходять на нього добровільно. Портрети для участі в акції у Росії можна придбати в магазинах, тобто йдеться вже не про вшанування родичів, а про віддання шани будь-яким учасникам тієї війни.

Росія також сприяє організації акції «Безсмертний полк» у деяких країнах колишнього СРСР.

XS
SM
MD
LG