Доступність посилання

ТОП новини

Франція обурена фактом сексуальних домагань до спостерігачки ОБСЄ з боку сепаратистів на Донбасі – заява


Представники місії ОБСЄ, ілюстративне фото
Представники місії ОБСЄ, ілюстративне фото

Дипломатичне представництво Франції засудило сексуальні домагання щодо учасниці моніторингової місії ОБСЄ на непідконтрольних Україні територіях Донецької області та погрози іншим членам групи.

Відповідну заяву за 9 травня оприлюднило французьке посольство в Україні.

«Новий інцидент стосовно патруля спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні мав місце 5 травня поблизу Петрівського (Донецька область). Спостерігачі ОБСЄ зазнали погроз з боку озброєних людей, а одна з членів місії стала жертвою сексуальних домагань. Франція рішуче засуджує будь-які перешкоди належній роботі місії ОБСЄ, зокрема зумисні і систематичні залякування на її адресу з боку сепаратистів. Відповідальні мусять бути встановлені і притягнуті до відповідальності за свої дії», – йдеться у повідомленні.

Водночас, представники відомства закликають усі сторони конфлікту забезпечувати доступ місії ОБСЄ до її зони відповідальності та виконувати Мінські домовленості.

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила 8 травня, що в Мінську вимагатиме оцінки факту сексуальних домагань стосовно представниці патруля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на непідконтрольній Україні території Донецької області.

У звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, опублікованому 6 травня, повідомлялося, що місія здійснювала моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Петрівське. За повідомленням, там член патруля СММ жіночої статі зазнала «сексуальних домагань з боку чоловіка, озброєного автоматом (АК-47), який погрожував, що не дозволить патрулю місії рухатися в східному напрямку з Петрівського до Роздольного, доки його вимоги не будуть задоволені». Патруль залишив цей район.

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан засудив сексуальні домагання стосовно представниці патруля місії на непідконтрольній Україні території Донецької області, що сталося 5 травня. Він наголосив, що цього чоловіка мають ідентифікувати і такі ситуації не мають повторюватися.

За даними місії ОБСЄ в Україні, станом на 10 березня в її складі працюють 716 спостерігачів.

XS
SM
MD
LG