Доступність посилання

ТОП новини

У Криму силовики без адвоката намагалися допитати кримського татарина Різу Ізетова


Представники ФСБ Росії біля будинку Різи Ізетова у Строганівці в анексованому Росією Криму, 11 травня 2017 року
Представники ФСБ Росії біля будинку Різи Ізетова у Строганівці в анексованому Росією Криму, 11 травня 2017 року

Підконтрольні Кремлю силовики вранці 11 травня провели обшук і затримали кримського татарина Різу Ізетова у Строганівці в анексованому Криму. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Ізетова доправили до Центру протидії екстремізму МВС Росії, де його намагалися допитати, не пропускаючи адвоката.

Як інформує кореспондент Радіо Свобода, обшук і опитування проводили з приводу зниклого в 2016 році Енвера Меметова, підозрюваного в «участі в незаконному бандформуванні».

Ізетов на питання російських силовиків відповідати відмовився, і його відпустили, проте вилучили планшет і телефон, які пообіцяли повернути після експертизи.

Це вже щонайменше другий випадок обшуку, пов’язаний зі справою зниклого Меметова. 4 травня у цій справі російські силовики в анексованому Криму обшукували і затримували кримського татарина Тофіка Абдулгазієва.

У квітні цього року Ізетова вже заарештовували за підтримку активіста Ремзі Бекирова, якого звинуватили в нібито розміщення в соцмережі екстремістських матеріалів.

У лютому Ізетов був затриманий і взятий під адміністративний арешт на п’ять діб за підтримку кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва. Його звинуватили в участі у несанкціонованому мітингу.

У підконтрольних Кремлю силових відомствах Криму причин обшуку і затримання не коментували.

Після російської анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір»; цю заборону Москва намагається насаджувати і в окупованому українському Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG