Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко «скоординував позиції» з керівниками ЄС і Франції перед самітом «Групи семи» – Банкова


Президент України Петро Порошенко «скоординував позиції» в телефонних розмовах із керівниками Європейського союзу і Франції напередодні саміту «Групи семи», повідомили на Банковій.

Зокрема, український керівник говорив про таку координацію з президентом Європейської ради Дональдом Туском. У перебігу розмови Порошенко поінформував Туска про ситуацію на Донбасі та постійні порушення російською стороною мінських домовленостей, мовиться в повідомленні. За таких умов «відсутні підстави для скасування чи будь-якого пом’якшення економічних та секторальних санкцій Євросоюзу проти Росії», – наводить слова президента України його прес-служба.

На думку голови держави, наведену в повідомленні, така оцінка має бути покладена в основу рішень лідерів «Групи семи» та Європейської ради щодо продовження санкцій проти Росії після 31 липня 2017 року – того дня збігає нинішня чинність головного з кількох пакетів санкцій щодо Росії, який стосується цілих секторів її економіки.

Крім того, Порошенко і Туск домовилися провести черговий саміт Україна – ЄС у Києві 13 липня.

У розмові з новообраним президентом Франції Емманюелем Макроном Петро Порошенко теж обговорював ситуацію на Донбасі і «навів факти порушення мінських домовленостей Росією і підтримуваними нею бойовиками». Цю інформацію, повідомили на Банковій, український президент передав французькому напередодні його планованої зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, що має відбутися у Франції.

Також співрозмовники висловилися за активізацію роботи в «нормандському форматі», мовиться в повідомленні, і Порошенко запросив Макрона здійснити візит до України «у зручний час».

Саміт із участю голів держав чи урядів країн «Групи семи» відбудеться в четвер на італійській Сицилії. Крім чільників семи держав-членів, у таких самітах беруть участь і представники керівництва Євросоюзу.

Країни «Групи семи», в першу чергу США, і Європейський союз скоординовано наклали санкції щодо низки пов’язаних із владою фізичних і юридичних осіб із Росії, із окупованих територій Криму і частини Донбасу, а також щодо цілих деяких секторів російської економіки кількома пакетами, чинність яких час від часу продовжують, через агресію Москви проти України у Криму й на частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG