Доступність посилання

ТОП новини

Петренко заявляє про стягнення перших сум із «Газпрому»


Павло Петренко
Павло Петренко

Міністр юстиції України Павло Петренко повідомляє про стягнення перших сум із російського «Газпрому» за штрафами, накладеними Антимонопольним комітетом.

«Вже стягнуті перші суми з «Газпрому» на території України. Дуже скоро ми покажемо цей результат у цифрах. Вони будуть приємними. Але на цьому ми не будемо зупинятися», – сказав Петренко 1 червня в Києві.

За його словами, Україна має намір просити іноземні держави заарештувати майно «Газпрому» у рамках стягнення з нього штрафу АМКУ в розмірі 172 млрд гривень.

«Ми напрацювали механізми, абсолютно легальні, стягнення коштів та іншого майна даної компанії через механізми міжнародно-правової допомоги з іншими країнами... Зрозуміло, що активів «Газпрому» на 172 мільярди гривень на території України очевидно немає, але ми будемо рухатися в інші країни, де є відповідні активи й кошти, і будемо порушувати питання про виконання рішень українських судів про стягнення заборгованості», – повідомив міністр.

Раніше сьогодні в «Газпромі» повідомили, що Міністерство юстиції України наклало арешт на акції підприємства «Газтранзит», що належать цій російській компанії.

Вищий господарський суд України 16 травня відхилив касацію «Газпром» на рішення про стягнення штрафу в розмірі майже 172 мільярди гривень.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував російський «Газпром» на 86 мільярдів гривень за «зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему».

Термін виконання цього рішення закінчився, компанія «Газпром» оскаржила його, але суди відмовили російській компанії у задоволенні скарги. Згодом в Антимонопольному комітеті України заявили, що від «Газпрому» вимагають сумарно майже 172 мільярди гривень, зокрема штраф і пеню за його несвоєчасну сплату.

Російська компанія «Газпром» заперечувала звинувачення у зловживанні монопольним становищем на ринку транзиту природного газу. У «Газпромі» назвали рішення АМКУ «нічим іншим, як спробою вчинити тиск» на російську компанію, і пообіцяли «захищати свої права й інтереси всіма можливими з правового погляду методами».

XS
SM
MD
LG