Доступність посилання

ТОП новини

Комісар Ган схвалює ініціативу президента «виправити» ситуацію із е-декларуванням активістів


Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

Комісар ЄС із питань Європейської політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнес Ган ще раз засудив норму щодо е-декларування громадських активістів і заявив, що отримав від української влади запевнення у готовності вносити зміни до закону.

«Нещодавня поправка щодо електронних декларацій для громадських організацій та громадських рад є помилкою. І ми раді чути, що президент хоче виправити її. Я думаю, це дуже потрібно, і ми готові сприяти», – сказав Ган.

Із критикою е-декларування для активістів він виступав і раніше. Також «кроком назад» назвали цю законодавчу ініціативу у посольстві США в Україні.

27 березня президент Петро Порошенко підписав зміни до антикорупційного закону, що зобов’язують працівників антикорупційних організацій та їхніх підрядників заповнювати е-декларації, але обіцяв скликати експертну раду, що напрацює законопроект, який «пом’якшить» цю ініціативу.

У березні Верховна Рада не підтримала пропозицію голови парламентського комітету з питань запобігання корупції Єгора Соболєва – він хотів скасувати ухвалений у четвер закон про необхідність електронного декларування для антикорупційних активістів, що також має звільнити від електронного декларування, зокрема, солдатів і сержантів Збройних сил України і дати можливість для офіцерів, що перебувають у зоні АТО, відтермінувати подачу декларацій до повернення до пунктів постійної дислокації.

Прихильники закону наголошують, що борці з корупцією мали б бути чисті перед законом, і в такому разі електронне декларування нічим їм не загрожує.

Тим часом у соцмережах поширювали копії офіційно не підтверджених документів, із яких, якщо їм вірити, мали випливати значні зарплати борців із корупцією, що існують на західні ґранти, суми яких іноді перевищують суми викритих активістами зловживань.

XS
SM
MD
LG