Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Британії: консерватори мали б отримати відносну більшість


Після завершення голосування на парламентських виборах у Великій Британії опитування на виході з дільниць дають знати, що владна нині Консервативна партія збереже в нижній і головній Палаті громад парламенту відносну більшість, але не матиме абсолютної.

За цими даними, консерватори прем’єр-міністра Терези Мей мали б отримати 314 місць, опозиційна Лейбористська партія – 266 місць із загалом 650. Для створення стійкого уряду необхідно принаймні 326 депутатських голосів.

Це лише підрахунки на підставі даних екзит-полів, офіційні результати стануть ясні вже вранці у п’ятницю.

Вибори прем’єр Мей призначила у квітні, коли, за даними опитувань, рейтинги її самої і її правоцентристської Консервативної партії були дуже високі, і були сподівання, що ця партія, яка в дотеперішньому парламенті мала 330 місць – ледь більше від мінімуму для самостійного створення уряду – збільшить своє представництво, щоб керувати країною у процесі виходу з Європейського союзу, відомому як «Брекзит». Але низка терористичних нападів останніми місяцями створили тиск на уряд, а помилки в перебігу виборчої кампанії далі зменшили популярність Мей і консерваторів як надійної сили для керівництва Великою Британією. Якщо результати екзит-полу підтвердяться, це ускладнить роботу нового уряду і може уповільнити переговори Лондона з ЄС про «Брекзит».

XS
SM
MD
LG