Доступність посилання

ТОП новини

Після виборів у Великій Британії її ставлення до України суттєво не зміниться – екс-посол


Головними претендентами на посаду глави уряду за результатами виборів у Великобританії 8 червня називають лідера консерваторів, нинішнього прем’єра Терезу Мей і лідера лейбористів Джеремі Корбіна (зображені на виборчих плакатах)
Головними претендентами на посаду глави уряду за результатами виборів у Великобританії 8 червня називають лідера консерваторів, нинішнього прем’єра Терезу Мей і лідера лейбористів Джеремі Корбіна (зображені на виборчих плакатах)

Стосунки Великобританії та України суттєво не зміняться після британських виборів, які відбуваються 8 червня. Такий прогноз в ефірі Радіо Свобода озвучив колишній посол України у Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії Сергій Комісаренко. Аналізуючи історію двосторонніх відносин країн, він зазначив, що уряд консерваторів був завжди вкрай позитивним до України і намагався встановити якомога кращі стосунки. Водночас, за його словами, Україна свого часу не скористалася британським досвідом реформування вугільної, металургійної, оборонної промисловості.

– Після трьох терактів у Великобританії, що трапилися за останні три місяці, питання про вихід країни з ЄС відійшло на другий план порівняно із проблематикою безпеки і боротьби з тероризмом. Чи свідчить це про те, що громадяни Об’єднаного Королівства недостатньо захищені?

Думаю, що чимало людей, які голосували на референдумі за «брекзит», зараз вагаються, чи вони правильно зробили

– Думаю, у питаннях безпеки британці дають собі раду. Єдине, що напевне були допущені помилки, зокрема тоді, коли Тереза Мей (нинішній прем’єр-міністр Великої Британії – ред.) була міністром внутрішніх справ. Певно, вона зараз жалкує, що призначила дочасні вибори. Хоча питання, пов’язані з тероризмом, були непередбачувані. Думаю, що чимало людей, які голосували на референдумі за «брекзит», зараз вагаються, чи вони правильно зробили.

– Бачимо, що останнім часом знизилася популярність євроскептиків у ЄС, що підтверджують результати виборів у Нідерландах, Франції. Чи можливе таке, що в результаті виборів більшість у британському парламенті отримають противники «брекзиту»? Що тоді буде далі?

Ситуація в Британії змінюється таким чином, що вона наближається більше до європейських країн у своїх політичних спрямуваннях

– Буде вирішувати партія, яка виграє вибори. Взагалі, британська система дуже цікава. Вона побудована на традиціях, і британці голосують, як кажуть, balance. Тобто спочатку вони голосують за одну партію, потім дивляться на її досягнення і, як правило, потім голосують за другу партію. Це було яскраво виражене тоді, коли існувала двопартійна система, коли були тільки лейбористи і консерватори, потім приєдналися ліберальні демократи. Зараз, якщо я не помиляюся, дві головні партії мають тільки трохи більше як 60% голосів у парламенті, з’явилися альтернативні партії. Ситуація в Британії змінюється таким чином, що вона наближається більше до європейських країн у своїх політичних спрямуваннях.

Сергій Комісаренко
Сергій Комісаренко

– Як би Ви оцінили нинішній стан відносин України і Великобританії та історію українсько-британських стосунків?

Малкольм Ріфкінд у своєму виступі тоді сказав, що Україна є основою безпеки в Східній Європі і можливо взагалі в Європі

– Думаю, що вони трішки гірші, на жаль, ніж тоді, коли Україна набула незалежності. Тоді Британія певною мірою визначилася, що Україна є її партнером. Ми навіть підписали угоду і визнали, що Британія може бути стратегічним партнером для України. Саме тоді, коли я працював у Лондоні, це 1992-1998 роки, ставлення до України було вкрай позитивним. Досить згадати, що Малкольм Ріфкінд після того, як став міністром закордонних справ, планував поїздки по Європі. Він мав намір спочатку полетіти в Росію, потім в Туреччину і нарешті потім в Україну. Вдалося його переконати, що Україна є важливою, і він спершу поїхав в Україну. Це було досить яскравим кроком. І у своєму виступі в університеті він тоді сказав, що Україна є основою безпеки в Східній Європі і можливо взагалі в Європі.

– Нещодавно міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон також заявляв про підтримку України в протидії Росії і можливість розширення «нормандського формату» для врегулювання на Донбасі. На Вашу думку, чи можливе долучення Великої Британії до міжнародних зусиль з врегулювання російсько-українського конфлікту?

Британія реформувала реформувала і змінила вуглевидобувну промисловість, оборонну, металургійну промисловість, тобто британський досвід був вкрай важливим

– Станеться так чи ні, ми побачимо після виборів. Взагалі, Британія мала би бути вкрай важливою для України. І ми не скористалися певною мірою тим позитивним настроєм, який існував у британському уряді у той час, коли Джон Мейджор був його керівником, це була Консервативна партія. Британія взагалі дуже цікава була для України. Чому? Тому що вона реформувала свої галузі, які є важливими для України. Вона реформувала і змінила вуглевидобувну промисловість, оборонну, металургійну промисловість, тобто британський досвід був вкрай важливим. І вони тоді максимально пропонували цей досвід Україні. Ми почали проводити спільні військові навчання, зокрема в Яворові. Потім до них приєдналися поляки. В той час ставлення до України було максимально позитивним, яким ми, на жаль, не скористалися.

– Наскільки важливими для України будуть результати виборів у Великій Британії? Чи можливе більше зближення України і Британії?

Уряд консерваторів був завжди вкрай позитивним до України і намагався встановити якомога кращі стосунки

– На мою думку, треба все робити для того, щоб так відбулося. Я не думаю, що вибори суттєво вплинуть, тому що в Британії зміна правлячої партії суттєво не позначається і не позначиться на стосунках з Україною. Хоча лідер лейбористів Джеремі Корбін тяжіє до «лівизни» і для нього як лейбориста, соціаліста напевне соціалізм в Радянському союзі був близьким. Зрештою, державні інтереси і ставлення до України будуть визначатися загальним настроєм, який панує у Британії вже понад 25 років. Думаю, що суттєво ставлення до України не зміниться. У той же час, мені приємно було відзначити, що уряд консерваторів був завжди вкрай позитивним до України і намагався встановити якомога кращі стосунки.

ЕФІР «РАНКОВОЇ СВОБОДИ» ПОВНІСТЮ:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG