Доступність посилання

ТОП новини

Керівник ООН висловив готовність допомоги врегулювати відносини Катару й сусідів


Центр столиці Катару Дохи в тумані
Центр столиці Катару Дохи в тумані

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш готовий підтримати будь-які дипломатичні зусилля з метою зменшити напруженість у відносинах між Катаром та іншими арабськими державами Перської затоки, якщо цього забажають усі сторони, сказав його речник.

«Генеральний секретар стежить за ситуацією в регіоні з великим занепокоєнням. Він закликає країни регіону уникати нарощування напруженості й натомість працювати над подоланням суперечностей», – сказав речник Стефан Дюжаррік.

Раніше в четвер у США Білий дім повідомив, що президент Дональд Трамп продовжує переговори з усіма партнерами в регіоні з метою зменшити напруженість, що виникла через дипломатичну кризу у відносинах між Катаром і групою арабських держав.

Єгипет, що є однією з країн-учасниць суперечки, цього ж дня закликав Раду безпеки ООН почати розслідування щодо звинувачень на адресу Катару, що ця країна заплатила до 1 мільярда доларів як викуп за звільнення викрадених членів її королівської родини «терористичному угрупованню, що діє в Іраці».

А в Катарі головна телемережа «Аль-Джазіра», що працює як загальнарабська й міжнародна, теж цього ж дня заявила про кібернапад на всі її системи, сайти і сторінки в соцмережах.

Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет, Об’єднані Арабські Емірати й низки інших арабських держав перервали дипломатичні відносини з Катаром, знизили їхній рівень тощо й пішли на інші обмеження, на кшталт припинення транспортного сполучення, починаючи з 5 червня, звинувачуючи Доху в підтримці ісламістських бойовиків і тісних зв’язках із шиїтським Іраном, що є суперником більшості арабських держав, де більшість населення чи принаймні владу складають суніти.

XS
SM
MD
LG