Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко назвав безвізовий режим із ЄС «іншою історичною епохою»


Президент України Петро Порошенко заявив, що з набуттям чинності безвізовим режимом для українських громадян до ЄС і «шенгену» український народ і вся Україна вступають в «іншу історичну епоху».

«І ця подія знаменує остаточний розрив нашої держави з Російською імперією, а українського демократичного світу – з авторитарним «русским миром», – сказав президент, виступаючи на урочистому концерті з нагоди запровадження безвізового режиму на Європейській площі в Києві, повідомила його прес-служба.

Порошенко, серед іншого, звернув увагу: «Ми з вами не замовляли дату, але наше остаточне і безповоротне розставання з Москвою відбудеться напередодні 12 червня, головного державного свята Росії – дня проголошення її суверенітету. І в цьому, до речі, є певний символізм».

На думку президента, «ми нарешті незалежні один від одного – політично, економічно, газово-енергетично, і навіть духовно, нарешті, ми вільні від їхніх «скреп».

За його словами, єдине, що засмучує, – «це надвисока ціна, це той кривавий рахунок, який нам, українцям, виставив Кремль за наше природне право самим будувати своє життя».

Як повідомив президент, Державна міграційна служба поінформувала його, що біометричні паспорти отримали вже понад чотири мільйони громадян України.

«Це спростовує твердження про те, що українцям вони не потрібні. Уже 10% українців їх мають, і вони необхідні для того, щоб скористатися «безвізом». І черга охочих не скорочується. Але я хочу всіх заспокоїти, прошу не хвилюватися. Наголошую: вистачить на всіх, і документи видаватимуть і після 11 червня. У «безвізу» є початок, а кінця йому не буде. І ми всі в цьому впевнені, бо я вірю у велике майбутнє сильної, об’єднаної Європи, яка солідарна з нами, українцями!» – сказав Порошенко.

Він нагадав, що днями відбулася ще одна «надзвичайна подія» – завершення ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яку донедавна затримували Нідерланди.

«Тепер на нас всіх чекає тривала й кропітка робота з виконання цієї Угоди. Але це все завтра, післязавтра, а сьогодні ми з вами святкуємо. Це наша перемога! Ми цього – варті!» – заявив Петро Порошенко.

Візова лібералізація для громадян України при короткотермінових подорожах українських громадян до країн ЄС і «шенгену», тобто безвізовий режим, набуває чинності в ніч на неділю, 11 червня – завжди опівночі за місцевим часом. Щоб скористатися цим режимом, треба, в першу чергу, мати біометричний паспорт.

Також найближчим часом, імовірно, наступного місяця, очікують на повне набуття чинності Угодою про асоціацію між Україною і ЄС – після того, як ратифікаційні формальності завершать Нідерланди, де ухвалений обома палатами парламенту закон про цю ратифікацію вже підписав король як голова держави, і угоду остаточно затвердить Рада ЄС. Попередніми роками після підписання ця угода діяла в режимі тимчасового застосування.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Політична карикатура

«Безвіз» є прощанням із російською імперією – Порошенко під час зустрічі з Ґрібаускайте​

«Безвіз»: запитання та відповіді

XS
SM
MD
LG