Доступність посилання

ТОП новини

Апарат прем’єра Британії повідомив про новий уряд: «довіра і підтримка» партнера без коаліції


У видошукачі камери – двері офіційної резиденції британського прем’єра на Даунінґ-стріт, 10 у Лондоні
У видошукачі камери – двері офіційної резиденції британського прем’єра на Даунінґ-стріт, 10 у Лондоні

В апараті прем’єр-міністра Великої Британії Терези Мей повідомили про домовленість із партією-партнером щодо нового уряду: Демократична юніоністська партія з Північної Ірландії погодилася на рамкову угоду про підтримку нового уряду владної Консервативної партії на умовах «довіри і підтримки», без створення коаліції.

Така домовленість, якщо її підтвердить партія-партнер, означатиме, що уряд консерваторів працюватиме як уряд меншості, але матиме в парламенті підтримку ДЮП в обмін на певні політичні поступки, при цьому партія-партнер не ввійде до нового уряду.

За результатами дострокових виборів Консервативна партія Мей, що сподівалася посилити своє представництво в парламенті, навпаки, втратила більшість і потребувала для формування уряду партнера – для створення коаліції чи принаймні для домовленості про підтримку. Консерватори нині мають 318 місць у Палаті громад – нижній і провідній палаті британського парламенту, для створення уряду ж потрібні принаймні 326. Разом із 10 місцями демократів-юніоністів новий уряд матиме підтримку 328 депутатів – якщо Демократична юніоністська партія підтвердить домовленість із консерваторами.

Раніше в суботу подали у відставку двоє чільних радників Терези Мей, співкерівники її апарату Нік Тімоті і Фіона Гілл, яких звинувачували у провалі передвиборчої кампанії, що привів до практичної катастрофи для партії. Саму Мей теж закликали до відставки і політичні опоненти, і члени власної партії, але вона відкинула такі вимоги.

Послаблення парламентських позицій Консервативної партії також ускладнить для нового уряду ведення переговорів із Європейським союзом про вихід Великої Британії з нього.

XS
SM
MD
LG