Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії ухвалила закон про реновацію попри протести у Москві


Мітинг проти реновації у Москві, 14 червня 2017
Мітинг проти реновації у Москві, 14 червня 2017

Державна дума Росії ухвалила у третьому – остаточному – читанні законопроект про реновацію житла у Москві, який передбачає знесення кількох тисяч будинків і розселення їхніх мешканців. За документ проголосували 399 депутатів, проти – двоє, один депутат утримався.

Під час другого читання документа 9 червня у нього внесли низку поправок. Зокрема, знесенню підлягають тільки ті будинки, мешканці яких підтримають таке рішення на голосуванні, яке завершується 15 червня. Із законопроекту виключили положення про те, що власники квартир в таких будинках не можуть оскаржувати рішення про розселення в суді. Крім того, їм надали право вибору між рівнозначним (по житлової площі) і рівноцінним (за ринковою вартістю) житлом в нових будинках. Крім цього, депутати ухвалили поправку, яка гарантує жителям комуналок в зносяться будинках окремі квартири при переселенні.

Влада Москви у рамках програми реновації має намір знести понад 4,5 тисяч будинків, зведених у 1950-х і 1960-х роках, у 85-ти районах міста, а жителів обіцяють переселити в новобудови. Вартість програми оцінюється в 3 трильйони рублів. Дії мерії викликали невдоволення багатьох москвичів. У травні тричі виходили на мітинги з вимогою відхилити законопроект. Перед другим і третім читанням документа у будівлі Держдуми проходили стихійні акції противників реновації.

Влада Москви каже, що будівлі занепали і застаріли, але багато жителів і активістів розглядають програму як привід для будівництва багатоповерхівок в деяких районах Москви.

Зокрема, під стінами Держдуми активісти мітингували сьогодні, 14 червня, є затримані. Аналогічний протест був проведений біля Держдуми Росії 6 червня і 9 червня, тисячі людей протестували проти плану 14 травня.

XS
SM
MD
LG