Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Британії назвала напад біля мечеті спробою знищити свободу сповідування віри


Молитва на місці нападу на півночі Лондона, ніч на 19 червня 2017 року
Молитва на місці нападу на півночі Лондона, ніч на 19 червня 2017 року

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей назвала напад біля мечеті в Лондоні, при якому раніше в понеділок загинула людина, «гидкою» спробою зруйнувати свободу сповідування віри.

За її словами, цей напад «знову мав за ціль звичайних невинних людей, що живуть своїм життям, – цього разу британських мусульман, які виходили з мечеті після молитви».

Мей додала, що напад став «нагадуванням про те, що тероризм, екстремізм і ненависть мають багато різних форм». «Наша рішучість протистояти їм має бути однаковою, хто б не був відповідальний», – додала вона.

Крім того, прем’єр сказала, що нападник, який в’їхав автом у людей, діяв наодинці і що поліція забезпечить додаткову охорону мечетей у разі потреби.

По півночі в ніч на понеділок 48-річний чоловік в’їхав автофургоном у групу перехожих біля ісламського центру в північній частині Лондона після нічної молитви в перебігу священного місяця рамадана за мусульманським календарем – за словами свідків, вочевидь свідомо. На місці нападу одна людина загинула, ще десять травмовані. За даними поліції, всі жертви – мусульмани. Напад розслідують як терористичний акт. Підозрюваного нападника затримали, нині перевіряють його психічне здоров’я. Також перевіряють, чи загиблий чоловік загинув саме внаслідок цього нападу, чи з іншої причини.

Останніми місяцями у Великій Британії сталися кілька нападів із численними жертвами, зокрема з наїздами автом на перехожих. Зокрема, в Лондоні 3 червня, а перед тим 22 березня нападники наїжджали на людей автами на лондонських мостах, а потім нападали на людей із ножами. Внаслідок червневого нападу 8 людей загинули, 48 були поранені чи травмовані. Внаслідок березневого нападу загинули 5 людей, потерпіли близько 50. Крім того, 22 травня був влаштований вибух на поп-концерті в Манчестері, там загинули 22 людини, 59 були поранені. Відповідальність за всі ці три попередні напади взяло на себе екстремістське угруповання «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG