Доступність посилання

ТОП новини

Мей і Меркель висловили підтримку ядерній угоді з Іраном


Тереза Мей (Л) і Анґела Меркель, червень 2017 року
Тереза Мей (Л) і Анґела Меркель, червень 2017 року

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей і канцлер Німеччини Анґела Меркель висловили підтримку дотриманню ядерної угоди з Іраном. Про це йшлося під час їхньої телефонної розмови 15 жовтня.

Мей і Меркель висловилися за необхідність подальших узгоджених заходів задля зменшення «дестабілізуючої активності» Ірану у регіоні.

13 жовтня президент США Дональд Трамп, на відміну від лідерів інших великих держав, відмовився підтвердити, що Тегеран дотримується договору щодо іранської ядерної програми.

Міністр закордонних справ Ірану заявив, що якщо Вашингтон відмовиться скасовувати санкції проти Тегерана, як передбачено в угоді від 2015 року, то Тегеран може з неї вийти.

За словами Мохаммада Джавада Заріфа, Тегеран сподівається на «опір Європи» щодо позиції Дональда Трампа. Він зазначив, що Іран дотримуватиметься домовленостей, поки це роблять європейські партнери.

На початку жовтня Дональд Трамп заявив, що Іран продовжує підтримувати тероризм на Близькому Сході. За словами президента США, такі дії не відповідають духу ядерної угоди. Якщо Трамп оголосить, що домовленість не відповідає національним інтересам США, в документ можна буде внести зміни.

Ядерна угода з Іраном була підписана у 2015 році тодішнім американським президентом Бараком Обамою спільно з «шісткою» переговорників – представниками держав постійних членів Ради безпеки ООН і Німеччини. Згідно з угодою, Іран зобов’язався допустити інспекторів МАГАТЕ на свої ядерні об’єкти в обмін на поетапне скасування санкцій Заходу. Під час виборчої кампанії Дональд Трамп назвав цю угоду помилковою і «найгіршою» в історії США. Він обіцяв вийти з договору після обрання його президентом.

XS
SM
MD
LG