Доступність посилання

ТОП новини

Мадрид має намір запровадити пряме правління у Каталонії


Голова уряду Іспанії Маріано Рахой
Голова уряду Іспанії Маріано Рахой

Мадрид має намір ввести пряме правління у Каталонії. Про це 21 жовтня оголосив голова уряду Іспанії Маріано Рахой. Він заявив, що повноваження регіонального уряду мають повністю перейти до його кабінету.

Рахой наголосив, що уряд Каталонії має бути розпущеним, а нові вибори до регіонального парламенту треба провести упродовж найближчих шести місяців.

Ці заходи, запропоновані урядом Іспанії, ще має схвалити Сенат (верхня палата) парламенту країни. Голосування про це має відбутися наступної п’ятниці, 27 жовтня.

Раніше Маріано Рахой провів екстрене засідання уряду щодо врегулювання кризи навколо регіону. Міністри обговорили заходи, які тимчасово обмежать самоврядування автономії. Тепер Мадрид вперше дає хід статті конституції, яка дозволить йому запровадити у регіоні пряме правління.

10 жовтня лідер Каталонії Карлес Пучдемон оголосив, що провінція отримала право на незалежність за підсумками референдуму, але відклав офіційне проголошення. Після цього уряд Іспанії пред'явив Каталонії ультиматум. Мадрид вимагав роз'яснити, оголосила Каталонія про незалежність чи ні. Каталонськаі влада у відповідь закликала Мадрид до діалогу.

Референдум про незалежність Каталонії відбувся 1 жовтня. За вихід регіону зі складу Іспанії висловилися понад 90% тих, хто взяв участь у голосуванні. Явка, за даними каталонської влади, становила 43%. Мадрид назвав голосування незаконним. Такої ж думки дотримуються в Єврокомісії.

XS
SM
MD
LG