Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську вшосте за рік затримали лідера білоруської опозиції Статкевича


Микола Статкевич на мітингу пам’яті жертв сталінських репресій перед будівлею білоруського КДБ, Мінськ, 29 жовтня 2017 року
Микола Статкевич на мітингу пам’яті жертв сталінських репресій перед будівлею білоруського КДБ, Мінськ, 29 жовтня 2017 року

У Мінську затримали колишнього кандидата у президенти Білорусі, лідера опозиції Миколу Статкевича, повідомила Радіо Свобода його дружина Марина Адамович.

Політика дорогою додому 30 жовтня ввечері. За словами Адамович, офіційно про причини затримання й місце утримання чоловіка їй не повідомляли.

Затримання Статкевича відбулося через день після його участі у мітингу пам’яті жертв сталінських репресій перед будівлею білоруського КДБ. Наступного дня він мав запланований візит до Києва, де очікувався виступ Статкевича на сесії Парламентської асамблеї Euronest – форуму парламентів країн-учасниць «Східного партнерства».

За останні 10 місяців Статкевич провів у в’язниці 34 доби. Це вже шосте затримання політика у цьому році.

У 2010 році Статкевич балотувався на виборах голови держави на противагу авторитарному президентові Білорусі Олександрові Лукашенку.

Лукашенко, який править у Білорусі від 1994 року, був переобраний на тих виборах, які критики назвали сфальсифікованими.

Статкевича заарештували після участі у демонстрації, учасники якої протестували проти результатів президентських виборів. Він провів у в’язниці п’ять років за звинуваченням у організації масових заворушень.

XS
SM
MD
LG