Доступність посилання

ТОП новини

В Україні 25 грудня буде вихідним днем – рішення Верховної Ради


Верховна Рада схвалила законопроект про оголошення вихідним 25 грудня, коли відзначається Різдво Христове за григоріанським і новоюліанським календарем.

За схвалення законопроекту № 5496 проголосували 238 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Документом також скасовано святковий день 2 травня, святковим днем вважається 1 травня – День праці.

В Україні вихідним є 7 січня, коли відзначають Різдво Христове за юліанським календарем (святкують Українська, Російська, Грузинська, Сербська, Польська православні церкви, православний Єрусалимський патріархат в Ізраїлі і Йорданії, а також нечисленні громади в інших країнах; крім того, юліанського календаря дотримується й більшість східно-католицьких церков, серед них і Українська греко-католицька церква; також в Україні цим календарем користуються УПЦ-КП і УАПЦ). Водночас Різдво за григоріанським календарем, яке відзначають не лише римо-католики, але й протестанти, і за схожим до нього новоюліанським календарем, яким користується значна більшість помісних православних церков, 25 грудня, було в Україні робочим днем.

Ідея «оптимізувати» святкування Різдва в Україні не є новою, серед депутатів і громадськості також висловлювалась пропозиція про відмову від святкування релігійних свят за старим юліанським календарем і перейти на чинний – григоріанський. Точніше, для православних і греко-католиків ідеться про перехід на так званий реформований новоюліанський календар, який уже здійснила значна більшість помісних православних церков. Цей календар на практиці і стосовно нерухомих церковних свят із фіксованою датою збігається з загальновживаним григоріанським, але Великдень і пов’язані з ним церковні свята залишилися на традиційному місці, як то було за юліанським календарем.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

​Прощавайте, травневі: календар вихідних збагатів на ще одне Різдво

XS
SM
MD
LG