Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії завершив роботу


Суддя Кармель Агіус виступає на церемонії закриття Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії, Гаага, Нідерланди, 21 грудня 2017 року
Суддя Кармель Агіус виступає на церемонії закриття Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії, Гаага, Нідерланди, 21 грудня 2017 року

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії, скорочено відомий як Гаазький трибунал, завершив свою роботу. У Гаазі в Нідерландах в історичному Лицарському залі пройшла офіційна церемонія закриття.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш подякував суду за роботу. Він закликав і далі притягувати до відповідальності людей, які вчинили серйозні злочини. Всі незавершені в рамках трибуналу процеси переходять під юрисдикцію Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів.

За час роботи Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії були висунуті звинувачення щодо 161 особи. 90 із них засуджені. Розгляди тривали понад двадцять років, за час судових процесів допитали близько п’яти тисяч людей.

Серед підсудних були колишній президент Югославії Слободан Мілошевич і колишній віце-президент Сербії Воїслав Шешель, перший президент Республіки сербської в Боснії і Герцеговині Радован Караджич і боснійськосербський генерал Ратко Младич визнані винними в геноциді.

Останньою гучною справою трибуналу став вирок колишньому командувачеві сил боснійських хорватів Слободанові Праляку. Трибунал визнав його винним у воєнних злочинах і засудив до 20 років в’язниці. У кінці листопада вирок залишили в силі, після чого Праляк заявив, що відкидає рішення суду, і випив отруту, внаслідок чого помер.

XS
SM
MD
LG