Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган назвав вирок суду США турецькому банкіру «спробою політичного перевороту»


Реджеп Тайїп Ердоган
Реджеп Тайїп Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган назвав вирок суду Нью-Йорка турецькому банкіру Мехмету Хакану Атіллі в справі про сприяння Ірану в уникненні санкцій США «спробою політичного перевороту» проти його уряду.

9 січня під час виступу перед своєю «Партією справедливість і розвиток» Ердоган заявив, що справа є спробою ЦРУ та ФБР США дискредитувати його.

3 січня федеральний суд у Нью-Йорку визнав заступника генерального менеджера державного Halkbank Мехмета Хакана Атіллу винним у шахрайстві та змові, але не причетним до відмивання грошей.

Halkbank заперечує порушення закону і заявляє, що його транзакції відповідають місцевим і закордонним правилам.

Прокурори стверджували, що 47-річний Атілла брав участь у схемі відмивання 1 мільярда доларів від видобутку нафти і газу в Ірані через американські банки, порушуючи санкції США. Вони також вважають, що банкір змовився з 34-річним трейдером Резою Заррабом щодо шахрайських операцій із золотом та продовольством.

Ключовий свідок американських слідчих заявляв, що Ердоган особисто сприяв роботі схеми, хоча сам президент заперечував ці звинувачення. Прокурори США не висували йому обвинувачення.

Віце-прем’єр Туреччини Бекір Боздаг 4 січня заявив, що рішення американського суду щодо Атілли нанесло значної шкоди відносинам Анкари та Вашингтону і може мати негативний вплив на майбутню співпрацю. Речник Ердогана називав рішення «скандальним».

Звинувачення в цій справі висунуті сімом особам, але тільки Атілла і Зарраб були під вартою у США.

XS
SM
MD
LG