Доступність посилання

ТОП новини

У Росії відкинули звіт Сенату США про російське втручання


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

У Росії відкинули новий звіт, представлений у США в Сенаті, про російське втручання у вибори у США і в Європі. Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що звинувачення Москви у втручаннях «не мають ніяких підстав і абсолютно голослівні».

За його словами, дані звіту, які вкотре підтвердили такі втручання, «шкодять не тільки двостороннім російсько-американським відносинам, а й самим США». Як заявив Пєсков, коли такі звинувачення стають «нав’язливою ідеєю», це «не створює комфортних умов для нормального суспільного розвитку і життя».

У США 10 січня був оприлюднений звіт «Асиметричний напад Путіна на демократію в Росії і Європі: наслідки для національної безпеки США». Його представив впливовий сенатор Бен Кардін, чільний демократ у сенатському комітеті з міжнародних відносин.

Документ обсягом у 200 сторінок, підготований співробітниками апарату сенатського комітету з міжнародних відносин, став першим масштабним дослідженням стратегії і тактики, використаної Кремлем а останні два десятиліття для втручання в політичні процеси у країнах Європи і США, щоб «усіма можливими способами підірвати демократичні інституції і трансатлантичні альянси».

У його тексті йдеться про «майже двадцятирічний напад президента Росії Володимира Путіна на демократичні інститути, загальнолюдські цінності та верховенство закону в усій Європі та у своїй власній країні».

«Це не доповідь про втручання у вибори в США. Це доповідь про те, як Росія діє в різних частинах світу», – зазначив Кардін. Він додав, що це перша така доповідь, опрацьована американською урядовою структурою, в якій описані «реальні масштаби загрози» з боку Росії.

Без повного розуміння та усвідомлення цієї загрози, наголосив він, запобігти їй у майбутньому буде неможливо.

У звіті накреслені кроки, вжиті європейськими країнами для протидії впливу Росії – і окремими державами, і в рамках таких організацій, як НАТО і ЄС. Сполучені Штати у цьому, стверджують автори, залишились далеко позаду.

Доповідь критично оцінює дії президента США Дональда Трампа, який, на думку її авторів, робить надто мало, щоб протистояти впливові Росії. Автори звіту вважають, що реакція адміністрації Трампа лише заохотила Москву.

Днями американський щоденник The Washington Post теж оприлюднив дослідження, за яким Росія з 1991 року здійснила 27 принаймні втручань у вибори в інших державах. За даними авторів того дослідження, до 2014 року такі втручання були орієнтовані тільки на післярадянські країни, після того вони значно розширилися і на західні демократичні держави.

Росія традиційно відкидає всі звинувачення у втручаннях у вибори чи інші аспекти внутрішніх справ США та інших країн, попри всі численні докази таких її дій.

XS
SM
MD
LG