Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: позиції Києва і Москви з питань звільнення заручників і миротворців «дуже далекі»


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що позиції Києва і Москви щодо звільнення українських заручників і утримуваних у Росії українців, а також щодо миротворчої місії ООН на Донбасі є «дуже далекими». Як написав Клімкін у Twitter 15 січня, він говорив про це з головою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

«Щойно розмовляв з Лавровим щодо звільнення наших заручників та політичних в’язнів,а також щодо формату можливої миротворчої місії ООН для окупованого Донбасу. Позиції дуже далекі, але маємо працювати далі. Говорили також про СЦКК і не обійшли увагою його підсумкову прес-конференцію», – написав Клімкін.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляла, що українська сторона планує 18 січня обмінятися актуальною інформацією і списками заручників із підтримуваними Росією бойовиками. Вона зазначала, що Київ буде запитувати для обміну мінімум 20 людей, які утримуються на непідконтрольній українській владі території.

27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

Росія, яка подала до Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй пропозицію щодо сил ООН на Донбасі, домагається, щоб ці сили дислокувалися тільки поблизу лінії контакту в місцях, де працюють спостерігачі ОБСЄ, і мали за завдання тільки охорону цих спостерігачів.

Україна і її західні союзники відкинули такі обмеження і наполягають, що ці сили повинні працювати на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою нині ділянкою українсько-російського кордону, і мати широкий миротворчий мандат.

Крім того, Київ і Захід відкидають будь-яке узгодження подробиць можливої місії ООН із бойовиками, які не є стороною мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG